Libya'da askeri darbe girişimi

Libya'da Tümgeneral Haftar, MGK'yı feshettiğini ve Askeri Geçiş Konseyi kurduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABLUS  - Libya'da Tümgeneral Halife Haftar, Milli Genel Kongre'yi (MGK) feshettiğini ve Libya Askeri Geçiş Konseyi ilan ettiğini açıkladı.  

Haftar, yaptığı açıklamada, yapılanların "yönetime el koyma girişimi olmadığını, müdahalenin devrim değerlerini korumaya, geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmaya yönelik olduğunu" ifade etti. Haftar, "Amacımız darbe yapmak değil devrim değerlerini korumak ve geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmak" diye konuştu. 

MGK Sözcülüğü ise geçen salı günü aralarında sivil ve askeri yetkililerin bulunduğu 30 devlet görevlisinin Askeri Geçiş Konseyi (AGK) kurduklarını belirten Haftar'ın "yönetime el koyma" beyanının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu beyanın gayrimeşru olduğu, demokrasi karşıtı tüm girişimlerin engelleneceği belirtildi. Açıklamada, iddiaların aksine bütün askeri tesislerin kontrolünün, halihazırda Savunma ve İçişleri bakanlıklarında olduğu kaydedildi.  

Çatışma uyarısı 

Ordu kaynaklarından alınan bilgiye göre Haftar'ın AGK ilanı, ordu içerisinde çatışma riski barındırıyor. Haftar taraftarlarının başarılı olması durumunda AGK yanlısı askeri birliklerle devrim süreci sırasında silahlanan milis grupları arasında da çatışmalar çıkmasından endişe ediliyor. 

Libya Savunma Bakanı Abdullah Es-Sini, daha önce yaptığı açıklamada, "Milli Genel Kongre'nin (MGK) kapatılmasını hedefleyen" askeri bir darbeyi engellediklerini ifade etmişti. Savunma Bakanı Sini, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Libya ordusu içerisinde bulunan bir grubun, MGK'yı feshedip yerine "askeri geçiş konseyi" kurmayı planladıklarını, ancak orduda "demokrasiye bağlı güçlerin" ve hükümetin söz konusu darbe girişimini engellediğini açıklamıştı. 

Libya Genelkurmay Başkanlığı da 9 Şubat'ta, ordunun herhangi bir şekilde siyasete müdahil olmayacağı ve ülkedeki siyasi anlaşmazlıkların dışında kalacağını açıklamıştı. 

MGK'daki görüşmelerin ardından geçen salı günü yapılan oylamada, Ali Zeydan hükümetinden güvenoyunun 2 hafta sonra geri çekilmesi, yeni "kriz yönetimi hükümeti" kurulması, 120 gün içinde yeni anayasanın yazılması, gelecek yılın başlarında parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması oy çokluğuyla kararlaştırılmıştı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir