Libya'da bir devrin sonu

Libya'da 42 yıl hüküm sürdükten sonra devrilen ve dün öldürülen Kaddafi'nin ardından sevinç gösterileri sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABLUS - Libya'da 42 yıl hüküm sürdükten sonra geçen ağustosta devrilen Muammer Kaddafi dün doğum yeri olan Sirte'de öldürüldü. Kaddafi'nin nasıl öldüğü tartışma yaratırken Libya Adli Tıp Kurumu Başkanı Osman El Zentani Kaddafi'nin cesedine bugün veya yarın sabah otopsi yapacaklarını söyledi.

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, devrik lider Muammer Kaddafi'nin UGK askerleri ile kendisine bağlı birlikler arasındaki çapraz ateşte başından vurularak öldüğünü açıkladı.

Başkent Trablus'da bir basın toplantısında konuşan Cibril, Kaddafi'nin bir kanalizasyon borusuna saklanmaya çalışırken yakalandığını ve UGK askerlerine direniş göstermediğini söyledi.

Gazetecilere adli tıp raporunu okuyan Cibril, sağ kolundan vurulan Kaddafi'nin bir kamyona taşındığını, araç hareket ettiğinde çapraz ateş açıldığını ve devrik liderin başından vurulduğunu belirtti.

Adli tıp uzmanlarının Kaddafi'nin başına isabet eden kurşunun UGK askerlerine mi yoksa kendisine bağlı birliklere mi ait olduğunu tespit edemediğini söyleyen Cibril, Kaddafi'nin hastaneye getirilmeden birkaç dakika önce öldüğünü sözlerine ekledi.

Kaddafi'nin defni ertelendi

Libya'da dün öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'nin defninin birkaç gün ertelendiği bildirildi.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Maliye Bakanı Ali Tarhuni, Kaddafi'nin cenazesinin, defin işlemleri tamamlanıncaya kadar morgda tutulacağını belirtti.

Kaddafi'nin cenazesinin Misrata'da olduğunu söyleyen Tarhuni, nereye defnedileceği konusu netlik kazanıncaya ve herkes Kaddafi'nin öldüğünden emin oluncaya kadar devrik liderin cenazesinin morgda bekletileceğini kaydetti.

Kaddafi'nin bugün bilinmeyen bir yere gömüleceği bildirilmişti.

Bu arada Libya'nın yeni yöneticileri, Libya'nın "kurtuluşunun" yarın resmen ilan edileceğini belirtti.

Öte yandan Libya'da 30 gün içinde geçiş hükümeti kurulması, kurulacak hükümetin demokratik seçimleri düzenlemesi, Ulusal Geçiş Konseyi'nin de Bingazi'den başkent Trablus'a taşınması bekleniyor.

Cenazenin aşiret üyelerine verilmesi görüşülüyor

Öte yandan Kaddafi'nin aşiretinden üyelerle bir grup muhalifin devrik liderin cenazesinin aşiret üyelerine teslim edilmesi olasılığı görüşülüyor.

UGK'nın önde gelen komutanlarından Abdülmecid Milecta, Reuters'a yaptığı açıklamada, kabul etmeleri halinde Kaddafi'nin cesedinin aşiret üyelerine teslim edileceğini ve Kaddafi'nin gizli bir yerde defninin sorumluluğunun aşiret üyelerine verileceğini söyledi.

Milecta, aşiret üyelerinin kabul etmemesi durumunda ise UGK güçlerinin, Kaddafi'nin cenazesini Sirte yakınında kendisiyle birlikte öldürülen yakın çevresiyle birlikte defnedeceğini belirtti.

Otopsi bugün ya da yarın yapılacak

Libya Adli Tıp Kurumu Başkanı Osman El Zentani ise Kaddafi'nin cesedine bugün veya yarın sabah otopsi yapacaklarını söyledi.

Kaddafi'nin cesedinden örnekler alacaklarını ifade eden El Zentani, bu şekilde DNA örnekleriyle kimlik konusundaki soru işaretlerinin de ortadan kalkacağını kaydetti.

Cesedin incelenmesinin 4 saat alabileceğini belirten El Zentani, incelemenin ardından Kaddafi'nin nasıl, ne zaman öldüğünün de belirleneceğini ifade etti.

El Zentani, Kaddafi ailesinin ölen diğer üyelerine de adli tıp incelemesinin yapılacağını belirtti.

Kaddafi'nin ardından sevinç gösterileri

Trablus halkı ise devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından, Şüheda Meydanı'nda gösteriler düzenledi.

Sabah saatlerinden itibaren Kaddafi'nin öldürüldüğü yönündeki haberler üzerine Trablus ve çevre bölgelerden pek çok Libyalı araçlarıyla korna çalarak, ellerinde bayraklarla şehir merkezine akın etti.

Şehir merkezindeki Şüheda Meydanı'nda bir araya gelen her yaştan kadın ve erkek, meydanda kurulan sahnede duygularını ifede ederek şarkılar söyledi.

Meydandaki halk, ellerinde bayraklarla Kaddafi'nin yakalanması sonrasında besteledikleri ilginç şarkılarla kutlamaya eşlik etti. Meydandan zaman zaman uçaksavarla ve Kalaşnikoflarla havaya ateş açıldı.

Bu arada, havai fişek gösterisi ve denize top atışı yapıldı. Atışlar sonrasında bazı kişiler yaralandı. Yaralılar meydanda bulunan ambulansta tedavi edildi.

Tek yabancı bayrak Türk bayrağı

Meydandaki kutlamalarda yeni Libya bayrağının yanı sıra yabancı bayrak olarak sadece Türk bayrağı dalgalandı. Kutlamalara katılanların İngilizce "game over" (oyun bitti) ve "Libya free" (özgür Libya) dediği görüldü.

Kutlamaların sabaha kadar sürmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir