Libya'da bir kent daha ele geçirdiler

IŞİD, Libya'daki Trablus hükümetine bağlı Fecir güçleriyle girdiği şiddetli çatışmalar sonrası devrik lider Muhammed Kaddafi'nin memleketi Sirte'yi ele geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uzun bir süredir Irak ve Suriye'yi kasıp kavuran terör örgütü IŞİD Libya'da da durdurulamıyor. Libya'da IŞİD'e bağlılığını ilan eden militanları Sirte'yi kontrolleri altına aldı. Militanlar iki gün önce Sirte kenti yakınındaki bir elektrik santraline el koymuştu. Libya'daki IŞİD militanları geçtiğimiz yıl kasım ayında Derne kentini de ele geçirdi.

 

Irak ve Suriye'nin geniş kesimlerini elinde bulunduran radikal İslamcı IŞİD, Libya'nın kuzeyindeki Sirte kentini kontrolü altına aldı.Radikal İslamcı internet sitelerinin takibi konusunda uzman Amerikan SITE İstihbarat Grubu'nun açıklamasına göre, Libya devrik lideri Muhammed Kaddafi'nin memleketi IŞİD militanlarının kontrolünde.

SITE, kenti ele geçiren IŞİD militanlarının fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda, IŞİD militanlarıyla çatışan Fecir Libya askerlerine ait cesetlerin görüntüleri bulunuyor.

IŞİD mayıs ayı sonunda başkent Trablus'un 450 kilometre doğusundaki Sirte havaalanını da ele geçirmişti.
Sirte, Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrildiği silahlı ayaklanmada en son düşen şehir olmuştu. Devrik lider Kaddafi memleketi Sirte'de muhalifler tarafından öldürülmüştü.

Libya devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrilmesinin ardından ülkede kaos ve şiddet bitmedi. Geçen yaz İslamcı milisler başkent Trablus'u ele geçirerek burada kendi hükümetlerini kurmuştu.

Uluslararası alanda tanınan hükümet ve meclis ise ülkenin doğusundaki Tobruk'a kaçarak faaliyetlerini burada devam ettirdi. BM aylardır ülkede bir milli birlik hükümeti kurulması için çalışıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir