Libya'da özgürlük sevinci

Misrata'da halk, özgürlüğün ilan edilmesinin ardından sokaklarda sevinçlerini paylaşırken, Kaddafi hala defnedilemedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MİSRATA- Libya Ulusal Geçiş Konseyi (NTC), ülkenin Muammer Kaddafi'nin 42 yıl süren tek adam iktidarından kurtulduğunu ve artık "özgür" olduğunu ilan etti. Misratalılar sokaklara döküldü.

İç savaşta en yoğun çatışmalardan birinin gerçekleştiği Misrata'da yaşayanlar ellerinde yeni Libya bayrağı ve savaşta kaybettiklerine ait fotoğraflarla Özgürlük Meydanı'nda toplandı.

Meydanda kurulan sahneden yapılan müzik yayınına dans ederek büyük bir coşkuyla eşlik eden Libyalılar, iç savaşta kullanılan araçlarla ve silahlarla belki de son kez fotoğraf çektirdi.

Şehirde klakson çalarak tur atan Libyalılara, ambulansların ve itfaiye araçlarının sirenleri eşlik etti.

Meydandaki havai fişek gösterisi, Kaleşnikof ve uçaksavarlarla yapılan atışlar kutlamaların heyecanını artırdı.

Savaşta kullanılan paletli obüslerle, uçaksavarların takılı olduğu kamyonetlere binenlerin gösterileri ise Misratalılar tarafından ilgiyle izlendi.

Cesedi kokmaya başladı

Öte yandan Kaddafi hala toprağa verilmedi. Cenazenin Misrata kentinde açıkta teşhir edildiği ve artık kokmaya başladığı bildiriliyor.

Libya'da bazı çevreler, NTC'nin uzlaşmacı tavırda bir kişi olarak bilinen başkanı Mustafa Abdül Celil'in zaten kendi içinde bölünmeler yaşayan Konsey'e söz geçirmekte zorlanabileceğini söylüyorlar. Bu çevreler, Misratalıların Kaddafi ve oğlu Mutasım'ın cenazelerinin teşhir edilmesindeki ısrarlarını ve bu kişilerin nasıl öldürüldüklerinin açıklığa kavuşmamış olmasını örnek gösteriyorlar.

Kaddafi'nin nasıl defnedileceğinin kesinleşmemiş olmasını bazı analistler de ülkenin başsız bir kargaşaya ve silahlı iç çatışmaya sürüklenebileceği biçiminde yorumluyorlar.

Afrika Pazarı'nda Kaddafi kuyruğu

Kaddafi'nin yanı sıra oğlu Mutassım Kaddafi ve Savunma Bakanı Ebubekir Yunus Cebir'in cenazeleri de soğuk hava deposunda bulunuyor. Cenazeleri görmek için Misrata ve ülkenin diğer bölgelerinden gelen halk, Afrika Pazarı'nın önünde kuyruklar oluşturuyor.

Diğer taraftan Kaddafi'nin ölümünden önce içinde bulunduğu belirtilen cip de Afrika Pazarı'na getirildi. Cipin üzerinde pekçok mermi deliği bulunduğu, ön ve arka camlarının kırık olduğu, öndeki iki lastiğinin de patlak olduğu görüldü.

Yan taraflarına ve ön tarafına aldığı darbeler nedeniyle kaportasında büyük göçükler oluşan cipin içinde Kaddafi ve beraberindekilere ait bazı özel eşyalar olduğu da gözlemlendi.

Kaddafi'nin cenazesini görmeye gelen Libyalılar cipi inceleyebiliyor ve görüntü alabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir