Liderler Gazze'de ateşkesi görüştü

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri, Gazze’de "derhal ve koşulsuz" bir insani ateşkesin gerekli olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri, Gazze’de "derhal ve koşulsuz" bir insani ateşkesin gerekli olduğunu bildirdi.

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Başbakan Angela Merkel’in ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile telekonferansta görüştüğünü açıkladı.

Liderlerin Gazze’de ateşkesin sağlamasına dönük adımlar, Irak ve Libya’daki gelişmeler ile Ukrayna krizini ele aldıklarını belirten Wirtz, şunları kaydetti:

"Gazze’deki durum konusunda liderler, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu konusunda hemfikirdir. Liderler, derhal ve koşulsuz bir insani ateşkesin gerekli olduğunda anlaşmıştır. Ayrıca liderler krizin daha fazla tırmanması riski ve daha fazla masum insanın kaybedilmesi konusunda ortak kaygılarını ifade etmişlerdir.”

Liderlerin telekonferans görüşmede Ukrayna’daki krizi de ele aldıklarını işaret eden Wirtz, Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait uçağın enkazına uluslararası uzmanların erişimi konusunda Batılı ülkelerin Rusya’ya ve Rus ayrılıkçılara olan çağrısını yineledi.

Wirtz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.  

 "Liderler, Rusya’dan Ukrayna’nın doğusuna silah ve teçhizat aktarımının devam etmesi, savaşçılarının geçişinin sürmesi nedeniyle, Rusya’ya karşı koordineli yaptırımların önemi konusunda anlaşmaya varmıştır. Bu yaptırımların amacının, Rusya üzerinde baskı kurarak, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak yerine, krizin çözümü için diplomatik bir yolu tercih etmesini sağlamak olduğu konusunda anlaşılmıştır."

Görüşmede liderlerin Irak’taki gelişmeleri ele alırken yakın gelecekte siyasi bir süreç konusunda umutlarını ifade ettiklerini belirten Wirtz, Libya’daki son gelişmeler hakkında da liderlerin Trablus’taki milis gruplar arasında acil bir ateşkesin gerekli olduğunu düşündüklerini kaydetti. 

Wirtz, sivilleri hedef alan her türlü şiddetin kınandığını vurgularken, "Liderler, Libya krizinde BM’nin daha güçlü rol alması çağrısında bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre de Obama, İsrail'in kendisini savunmak için adım atma hakkı olduğunu ifade ederken, görüşmede liderler, bölgede gerilimin daha da tırmanması ve daha fazla masum can kaybına dair kaygılarını paylaşarak, derhal ve koşulsuz bir insani ateşkesin hayata geçirilmesi ihtiyacı üzerinde mutabakatlarını dile getirdiler.

Kerry: Koşulsuz ateşkes için çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Gazze'deki durumla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, "Ramazan Bayramı'nı onurlandıracak ve çatışmaları sona erdirecek, Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve diğer malzemelerin girişine izin verecek, İsrail'e tünel saldırılarının yarattığı tehditle başa çıkma imkanı tanıyacak ve bunu muharebeye girmeye gerek duymadan yapmasını sağlayacak, koşulsuz bir insani ateşkesi tesis etmek için çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Gazze'deki krizin kalıcı ve anlamlı bir yolla çözülmesine yönelik her türlü sürecin, Hamas'ın ve tüm ''terörist'' grupların silahsızlandırılmasını getirmesi gerektiğine inandıklarını da belirten Kerry, bu hedefi desteklemek için İsrail, bölgesel ortaklar ve uluslararası camiayla birlikte yakından çalışacaklarını kaydetti.

Kerry, sözlerine şöyle devam etti:

"Görüşmelerimiz 12 saatlik bir insani ateşkesin hayata geçirilmesinde başarılı oldu. Zaman geçtikten sonra maalesef, 12 saate karşı 24 saat, 4 saate karşı 24 saat konularında yanlış anlamalar oldu. Dolayısıyla bu konuların, taraflara, İsrail'e, Filistin yönetimine, Filistinli gruplara, sürece dahil ülkelere, Mısır'ın girişimi üzerinden çalışarak, müzakerelere başlayabilme zamanı tanıyacak şekilde silahların susturulmasının yolunu bulabilme olanağı sağlamak için çalışıyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir