Likidite sorunu yok, Avrupa'yı izliyoruz

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren MB Başkanı cari açıkta sorun görmediklerini, TL üzerinde aşırı değerleme baskısı bulunmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa'daki problemlerin önemli olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de likidite sorunu bulunmadığını söyledi. Cari açıkla ilgili sorun görmediklerine dikkat çeken Başçı, faiz değişikliği opsiyonunun 'açık' olduğunu kaydetti.

CNBC-E'nin canlı yayınına çıkarak soruları yanıtlayan Başçı, ABD ve Avrupa'yı etkisi altına alan kriz, cari açık, kredilerdeki büyüme ve döviz kurları gibi merak edilen konularda açıklamalar yaptı.

Avrupa Birliği'nin borç krizinin geç ya da erken çözüleceği üzerine senaryolar hazırladıklarını anlatan Erdem Başçı, "Avrupa'ya odaklanmamız lazım, oradaki problemler önemli, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ne yaptığını izlememiz lazım" diye konuştu. G7 ve G20'den yapılan açıklamaların çok sınırlı etki yaptığına işaret eden Başçı, ECB'nin açıklamalarının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Avrupa'daki durumu ABD ile kıyaslayan MB Başkanı, "ABD'deki durum, çözülmesi biraz daha kolay bir durum" diye konuştu.

 

Likiditede sorun yok

Piyasaların likidite ihtiyacında artış olması halinde fazlasıyla sağlayabilecek imkana sahip olduklarını söyleyen Başçı, "Bugünkü tutanaklarda açıkladığımız gibi bankaların döviz depo faizinde ölçülü bir indirime gidilebilir, bu henüz yapılmadı ama masada. Sisteme ihtiyacı olan döviz likiditesini birkaç kanaldan verebileceğimizi söyledik, satım ihalesine başladık, gerekirse ihtiyaç olursa yarın 70 milyon dolar olabilir. Üç kanaldan döviz likiditesi verebiliriz, Merkez Bankası olarak biz hazırız" diye konuştu. Başçı, gerekirse döviz zorunlu karşılıklarının tekrar indirilebileceğini belirtti.

İki senaryo var

Başçı bir başka soru üzerine TL zorunlu karşılıklarla ilgili hiç adım atmadıklarını belirterek, yapacakları ile ilgili önlerinde iki senaryo bulunduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"A senaryosu dünyada küresel sorunlara çözüm erken bulundu. Mesela yarın ABD merkez bankasının toplantısı var. Bugün Avrupa merkez bankasının hızlı attığı adım var. Bunlar çözümün erken bulunduğu şeklinde bir izlenim doğurursa, piyasalarda fiyatlamalar ona göre oluşacak olursa o zaman bütün gelişmekte olan ülke paraları hızlı değer kazanacak, TL de hızlı değer kazanacak. Dolayısıyla döviz kurları hızla düşecek. Böyle bir ortamda emtia fiyatlarında artış da olabilir.

İkinci ihtimal geç çözüm veya tatminkar olmayan çözüm senaryosu. Bu piyasalardaki hızlı satış eğilimi biraz daha dalgalı bir seyir içerisinde devam edebilir. O zaman da bütün gelişmekte olan ülkelerin paralarında olduğu gibi TL'de de değer kaybı yaşanabilir.

Bu iki senaryoya göre de yapabileceğimiz ortak bir şey var. O da faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapmak. Her ikisinde de bu gerekiyor."

Döviz kurları ve kredilerdeki büyüme

Bir soru üzerine "Biz merkez bankası olarak kurlarla ilgili çok nadir konuşuyoruz. TL üzerinde aşırı değerleme baskısı yok' dedik, artık susuyoruz" yanıtını veren MB Başkanı Başçı, "TL'nin daha fazla değerlenmesi makul görünmüyor" dedi.

TL'de yurtdışına bağlı olarak değer kaybı sürerse, döviz satışlarının devam edebileceğine işaret eden MB Başkanı, mevcut durumda merkez bankası rezervlerinin değiştirilmesini gerektiren bir durum olmadığını belirtti.

Kredilerde yıllık yüzde 25'lik büyüme hedefinin ilk yarıda yüzde 17-18'lik bölümünün gerçekleştiğini söyleyen Başçı, yılın kalanında bankaların kredi genişlemesi yüzde 5'e kadar inebileceği uyarısında bulundu.

Cari açıkta sorun yok

Cari açık ile ilgili daha az sorun gördüklerini belirten Başçı, Türkiye'de şu anda döviz piyasasının son derece derin olduğuna dikkat çekti. Cari açığın ilk 6 ayda 45 milyar dolar civarında olduğunu, açığı yılın kalanında 27.5-25 milyar dolar arasında beklediklerini söyleyen Başçı, cari açıkla ilgili oldukça hızlı ve belirgin bir iyileşme beklediklerini kaydetti. Cari açığın tahmini olarak gsyh'nin yüzde 9'u civarına geleceğini anlatan Başçı, "Biz çok rahat bir şekilde düşündüğümüz cari açık resmine ulaşabileceğiz" ifadesini kullandı.

Faiz indirimi opsiyonunun açık olduğunu söyleyen Başçı, "Merkez bankası şu anda faizleri indirme yeteneğine de arttırma yeteneğine de sahip. Bunun da döviz kurları üzerinde kontrolsüz bir etkisi olmaz" dedi.

Enflasyon hedefinde dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Başçı, bu noktada emtia fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu vurguladı.

 "Türkiye'de ekonomik durgunluk tehlikesi ne kadar var?" sorusu üzerine de Başçı, durgunluk riskinin çok yüksek olmadığını söyledi. Türkiye'de artık ihracatçıların, rekabet güçlerinin yüksek olduğunu, hangi ülkelerde taleplerin zayıflayabileceğini hesaplayabildiklerini ve ona göre hareket ettiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir