Londra, Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde zirvede

İngiltere'nin başkenti Londra, "Küresel Finans Merkezleri Endeksi"nde New York'u geçerek zirveye yerleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaklaşık son 10 yıldır düzenli olarak dünya küresel finans merkezlerine ilişkin araştırmalar yapan Londra merkezli Long Finance ve  Z/Yen Grubu "Küresel Finans Merkezleri Endeksi" raporunu yayımladı. 

Buna göre Londra, bir önceki endeks sonuçlarına kıyasla küresel finans merkezleri arasında bir basamak yükseldi ve New York'un da önüne geçerek ilk sıraya yerleşti.

Söz konusu sonucun alınmasında, bu yılın mayıs ayında ülkede yapılan genel seçimin ardından finans uzmanları arasında Londra'nın daha fazla tercih edilmesi gösterildi.

Endekste, küresel finans merkezleri sıralamasında Londra'yı, New York, Hong Kong, Singapur, Tokyo, Seul, Zürih, Toronto ve Washingon D.C. takip etti.

Hong Kong, Singapur ve Tokyo bir önceki sıralamadaki yerlerini korurken, Seul ve Zürih birer basamak, Toronto ise üç basamak birden yükseldi.

Rapora göre, Batı Avrupa'daki en yüksek sıralamaya sahip olan finans merkezleri Londra, Zürih ve Cenevre olurken, Frankfurt, Lüksemburg'un önüne geçerek bölgede 4. sıraya yükseldi.

Doğu Avrupa ve Orta Asya'da ise finans merkezleri arasında en büyük çıkışı 26 basamak yükselen Varşova gösterdi.

İstanbul 3 basamak geriledi

Varşova'yı bir önceki değerlendirmeye göre reytingini 10 puan artırmasına rağmen listede 3 basamak gerileyen İstanbul takip etti. Bu şehirleri sırasıyla Almatı, Prag ve Budapeşte izledi.

Bunların yanı sıra İstanbul, küresel finans merkezleri arasında Kuala Lumpur ve Dublin'in arkasından 47. sırada geldi.

Gelecek dönemde önem kazanması beklenen küresel finans merkezleri içerisinde ise sırasıyla Singapur, Şangay, Kazablanka, Hong Kong, Gibraltar, Dalian, Lüksemburg, Seul, Dubai, Şenzen, Pekin, Doha, İstanbul ve Almatı gösterildi.

Şirket araştırmasını bu yılın haziran ayına kadar geçen 24 aylık dönemde dünyanın farklı bölgelerinden 3 bin 194 finans uzmanına sorduğu soruların cevaplarına dayandırıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir