Macaristan, krizin eşiğinde

Ülkede kriz ihtimali, Forint'i ve borsayı düşürüyor. Yunanistan'daki krizin Doğu Avrupa'ya sıçrama ihtimali tedirgin ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BUDAPEŞTE - Zor durumda olduğu açıklanan Macaristan ekonomisinde, devlet borçlarının geri ödenememe riski bulunuyor.

Macaristan'da Başbakan Viktor Orban'ın sözcüsü Peter Szijjarto, bugün yaptığı açıklama "Ülke ekonomisi çok zor bir durumda, ödeme sıkıntısından bahsetmek abartı olmayacaktır" dedi.

Son genel seçimleri kazanarak hükümeti kuran ve 29 Mayıs'ta Başbakan olan Orban'ın seçim vaatleri arasında vergi indirimleri ve ekonomik teşvikler bulunuyordu.

Eski bakan: Bunlar siyasi taktikler

Önceki hükümetin Maliye Bakanı Peter Oszko ise 'kriz' iddialarını reddederken, yeni hükümetin açıklamalarını 'kısa vadeli siyasi taktikler' olarak değerlendirdi. Oszko, kamu borcunun GSYH'ye oranının AB'de ortalama yüzde 74 olduğunu, Macaristan'da ise bu oranın yüzde 78 olduğunu savundu.

Forint yüzde 2.1, borsa yüzde 3.5 düştü

Başbakanlık'tan gelen açıklama piyasaları tedirgin etmeye yetti. Dün iktidardaki Fidesz Partisi'nin başkan yardımcısı Lajos Kosa'nın 'ülkenin Yunanistan'daki gibi bir krizi önlemek için' çok küçük bir şansı olabileceğini söylemesinin üzerine euro karşısında yüzde 2.5 değer kaybeden para birimi Forint, bugünkü açıklamaların ardından yüzde 2.1 daha gerileyerek 287.58 euroya düştü. Ülkee borsasının göstergesi BUX Endeksi de bugün yüzde 3.5 azaldı.

Macaristan'daki gelişmeler, Avrupa'da Yunanistan, Portekiz ve İspanya'yı etkileyen krizin Doğu Avrupa'ya sıçrama riskini ortaya çıkarmadı nedeniyle piyasalarda endişe yarattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir