Macaristan Orban'ı tekrar seçti

Macaristan'da pazar günü yapılan genel seçimlerin galibi, Avrupa Birliği'nin eleştirilerinin ve muhalefetin "otoriter"lik suçlamalarının hedefi olan Viktor Orban'ın merkez sağ partisi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE - Macaristan'da Pazar günü gerçekleştirilen genel seçimlerin galibi, başbakan Viktor Orbán'ın merkez sağ partisi Genç Demokratlar (Fidesz) ve Hristiyan Demokratik Halk Parti (KDNP) koalisyonu oldu.

1990 yılında Macaristan'da komünizm rejiminin yıkılarak demokrasiye geçilmesinden bu yana genel seçimlere birlikte giren Fidesz-KDNP koalisyonu oyların yüzde 44.7'sini alarak yeniden tek başına hükümeti kurmaya hak kazanırken, Viktor Orban 3. defa Macaristan başbakanı seçildi. Orban daha önce 1998-2002 ve 2010-2014 yılları arasında başbakan olarak görev yapmıştı.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Policy Solutions'ın analistlerinden Gabor Gyori, "Eğer bunlar kesin sonuçlar ise, bu Fidesz'e parlamentoda 4 yıl daha süper çoğunluk sağlayacak" dedi. 

Parlamentonun üçte ikisini almaya hazırlanan Orban'ın "süper çoğunluğu", kendisinin anayasada yaptığı ve AB'nin eleştirilerini ve muhalefetin artan otoriterlik suçlamalarına neden olan değişikliklere yenilerinin ekleneceği anlamına geliyor. 

Viktor Orban, AB'de gayriresmi gruplar arasında "Diktatör" ve "Viktor"un birleşiminden oluşan "Viktatör" lakabıyla anılıyor. Orban, "milliyetçi" olarak nitelediği ekonomik ve siyasi reformları yeni döneminde de sürdürme vaadinde bulundu. 

Orban ayrıca Rusya'nın Kırım'ı ilhakına da destek veren tek Avrupa ülkesi olarak öne çıkıyor. 

Macaristan Yüksek Seçim Kurulu, 1990 yılından bu yana 2 tur üzerinden yapılan genel seçimlerin bu yıl tek tur üzerinden yapıldığını, oy verme işlemlerinde önemli bir sorun yaşanmadığını açıkladı. 1990 yılından bu yana 7. kez genel seçimlerin yapıldığı Macaristan'da 2010-2014 yılları arasında tek başına hükümeti oluşturan merkez sağ parti konumundaki Fidesz-KDNP, parlamentodaki 199 sandalyeden 132'sini kazanarak bu seçiminden de galibiyetle ayrıldı. İkinciliği 5 partinin birleşiminden oluşan koalisyon Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), yüzde 25,3 oy ve 38 milletvekili ile aldı. Üçüncülüğü ise radikal sağcı partisi konumundaki Jobbik aldığı yüzde 21.3 oy ve 24 milletvekili ile
aldı.

Seçim barajının yüzde 5 olduğu Macaristan'da daha önce 386 olan milletvekili sayısı da bu seçimlerle birlikte 199'a indirilirken, yeşiller partisi olan LMP'nin aldığı yüzde 5,00 ile kıl payı barajı aşarak 5 milletvekili ile 4. parti olarak parlamentoya girmeyi başardı. Seçimlere katılan diğer partiler ise yüzde 3,7 oy alarak parlamentoya giremediler.

Bu konularda ilginizi çekebilir