Macaristan'ın para cezası kaldırıldı

AB, sürekli cari açık verdiği gerekçesiyle uyardığı Macaristan üzerindeki para cezasını kaldırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



BUDAPEŞTE - Avrupa Birliği'nin (AB), sürekli açık verdiği gerekçesiyle "maddi yardımı kesmekle" uyardığı Macaristan'ın cezasını kaldırdı. 2004 yılından bu yana yüksek cari açık verdiği için sürekli uyarılan Macaristan, bu yılın başında, bazı antidemokratik yasalar çıkarttığı için, AB tarafından "koşullu" para cezasına çarptırılmayla uyarılmıştı. AB, Macaristan'a cari açığın düşürülmesi için Haziran ayı sonuna kadar bu ülkeye zaman tanımıştı.

Brüksel, Macar Hükümetinin cari açığını azaltmak için gerekli önlemleri almazsa, 2014 yılından itibaren Macaristan'a verilen AB uyum fonlarından 500 milyon Euro civarında bir kesintiye gidecekti. AB içinde ilk kez bir üye ülkeye karşı uygulanan bu para cezası Budapeşte'de tepkiyle karşılanmış ve bu ceza Brüksel'in Macaristan Hükümetine karşı baskı kurmaya çalışması olarak adlandırılmıştı.

Macaristan Ekonomi Bakanı György Matolcsy, hükümetlerinin cari açığın önlenebilmesi için gerekli tedbirleri başarıyla aldığını ve AB'nin kendilerine vermeyi planladığı para cezasını kaldırdığını, alınan bu karanda memnun olduklarını açıkladı. Gözlemciler, cezanın kaldırılmasının Brüksel ve Budapeşte arasında buzların erimesi olarak algılanması gerektiğini,  yakında Macaristan ve IMF arasındaki yeni borç anlaşmasının görüşülmeye de başlanabileceğini vurguluyorlar.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir