Macron: Fransa'da güveni yeniden oluşturacağız

François Hollande'dan görevi devralan Emmanuel Macron ilk konuşmasında, Fransa'da güveni yeniden tesis etmek istediğinin altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı EmmaMacron, François Hollande'dan görevi devralmasının ardından kendisine en büyük Fransa devlet nişanı olan ve I. Napolyon'un taktığı Legion d'Honneur'un takdim edilmesi töreninde cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasını yaptı.
Elysee Sarayı'ndaki konuşmasında Avrupa Birliği'nin (AB) pek çok sorunla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Macron, AB'nin daha etkin çalışabilmesi için reform yapılacağı sözünü verdi.

Dünyanın ve Avrupa'nın Fransa'ya her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu da ifade eden Macron AB'nin pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı ve "AB reformlarla yeniden canlandırılacak" dedi.

Laiklik savunulmaya devam edilecek

Fransa'nın cumhurbaşkanı seçiminde umudu tercih ettiğini bildiren Macron, kendi döneminde laikliğin savunulmaya devam edileceğini, istihbarat servislerinin ve güvenlik güçlerinin güçlendirileceğini kaydetti. Hiçbir zorluğun kendisini durduramayacağını vurgulayan Macron, bütün Fransızları bir araya getirmesi ve uzlaştırması gerektiğini belirtti.

Fransa'da güveni yeniden tesis etmek istediğinin altını çizen Macron, yaratıcılık ve yeniliğin çalışmalarının odağında olacağına işaret etti.

Macron'un cumhurbaşkanlığını devralması 21 pare top atışıyla da kutlandı.

Yaklaşık bir yıl önce kurduğu En Marche (Yürüyüş Hareketi) ile cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda merkez sağ ve merkez solu yarış dışı bırakan hareketinin merkezde politikalar izleyeceğini bildiren Macron, ikinci turda aşırı sağcı Marine Le Pen'i açık ara geçerek cumhurbaşkanı seçilmişti.

Macron aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir