Makedonya'da çifte seçim

Pazar günü yapılacak erken parlamento seçimi ile cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için diplomatik temsilciliklerde oy kullanımı başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÜSKÜP  - Makedonya'da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu ve erken parlamento seçimleri için diplomatik temsilciliklerde oy kullanımı başladı. 

Saraybosna, Belgrad, Zagreb ve Podgoritsa kentlerindeki büyükelçiliklerde Makedonya vatandaşları oylarını bugün kullanacak.   

Makedonya'nın 9 seçim bölgesinde erken parlamento seçimi için bir milyon 780 bin 128 kişi, cumhurbaşkanlığı için ise bir milyon 779 bin 572 kişi oy kullanabilecek. 

Cumhurbaşkanı İvanov, 120 bin oy farkla ikinci turun favorisi

Dört adayın katıldığı 13 Nisan'da yapılan birinci tur cumhurbaşkanlığı seçimin arından, ikinci tura kalan İç Makedon Devrimci Örgütü - Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) adayı Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) adayı Stevo Pendarovski yarışacak. İkinci kez aday olan İvanov, ilk turda yaptığı 120 bin fark ile ikinci tura rahat giriyor. 

İkinci turda cumhurbaşkanının seçilmesi için seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 40'nın oy kullanması gerekiyor.    

Makedonya sekizinci kez parlamento seçimine gidiyor

Bağımsızlığından bu yana 8. kez parlamento seçimlerine giden Makedonya'da 120 artı 3 diaspora milletvekilliği için 5 koalisyon ve 9 parti yarışacak. 

İktidar partisi VMRO-DPMNE ve koalisyon ortakları, seçimde favori olarak girerken ana muhalefet partisi SDSM ve ortakları da 2006'dan bu yana hem merkezi hem yerel seçim mağlubiyetlerine son vermeye çalışacaklar.   

Seçim Kanunu ile seçimler yurt içinde 6, yurt dışında 3 seçim bölgesinde organize ediliyor. Ülke genelinde 6 seçim bölgesinden yirmişer milletvekili, yurt dışında 3 seçim bölgesinde ise her bölgeden birer milletvekili seçilecek.    

Makedonya'da ilk parlamento seçimleri 1991 yılında yapılmıştı. Ardından 1994, 1998, 2002, 2006, 2008, 2011 yıllarında düzenlendi. 2006'dan bu yana iktidarı VMRO-DPMNE ile koalisyon ortakları elinde tutuyor.   

Cumhurbaşkanı için ise 1994, 1999, 2004 ve 2009 yıllarında seçim düzenlenmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir