Mali anlaşma tamam, 'antlaşma' değişikliği için birlik yok

Kalıcıcı euro kurtarma fonu Haziran 2012'de çalışmaya başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB liderleri, Euro Bölgesi'ne daha sıkı bütçe kuralları getirmek için anlaşmaya vardılar ancak 27 üyenin de katılacağı bir AB antlaşması değişikliğinde uzlaşma olmadı. Bu durumda, sadece 17 Euro Bölgesi ülke ve katılmak isteyen diğerleri için geçerli olacak bir antlaşma hazırlanacak.

Dün akşam başlayan zirve toplantısı 10 saati geride bıraktığında liderler, Euro Bölgesini borç krizlerine karşı koruyacak daha sıkı bütçe açığı ve borç kuralları getirecek olan yeni mali anlaşmada uzlaştılar.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi mali anlaşmanın, Euro Bölgesinin iki yıldır süren piyasa kargaşasından güçlü çıkabilmesi için gerekli olduğunu söyledi.

Draghi, "Euro Bölgesi üyelerinde ekonomik politikaların daha sıkı disiplini ve daha iyi bir mali anlaşmanın temeli olacak. Aldığımız kararların içini önümüzdeki günlerde doldurmamız gerekecek" dedi.

Tarihi zirvede önemli görüşmeler

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başbakanı Nicolas Sarkozy, daha sıkı bütçe ve borçlanma kurallarını birliğin anayasası olan metne yerleştirilmesinin 27 AB üyesince de onaylanmasını istiyorlardı.

Ancak Euro Bölgesi dışında olan İngiltere, buna karşı çıkarak, kendi finansal hizmetler sektörünü koruyacak ayrı bir protokol yapılmasını istedi. Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron'un bu talebinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Merkel ve Sarkozy, Euro Bölgesi üyeleri ve isteyen diğer ülkeler arasında hükümetler arası bir antlaşma yapılacağını ve buna katılan ülke sayısının 25'i bulma ihtimali karşısında sadece İngiltere ve belki de Macaristan'ın antlaşma dışında kalacağını söylediler.

Sarkozy, "Bu tarihe geçecek bir zirve. Antlaşmadaki reformlara 27 ülkenin de katılmasını isterdik ama İngiliz dostlarımızın tutumu buna imkan vermedi. Dolayısıyla isteyenlere de açık olacak 17 ülkeli bir hükümetler arası anlaşmayla yapılacak" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, ülkeleri dengeli bütçe hedeflemeye yöneltecek daha sıkı mali sınırlamalar üzerinde uzlaşılmış olmasının önemini vurguladı.

"Aşırı bütçe açıkları konusundaki kurallarımızı, bunları otomatik hale getirerek sıklaştıracağız. Bu demek ki üye ülkeler, taslak bütçe planlarını Avrupa Komisyonu'na gösterecekler."

İkili krediyle 200 milyar euro

AB liderleri Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) adıyla kalıcı olarak kurulacak kurtarma fonu için de bazı belirleyici kararalar aldılar. ESM'nin kapasitesi 500 milyar euro ile sınırlanacak ve Van Rompuy'un önerisinin tersine, bankacılık lisansına sahip olmayacak.

Liderler, krizle mücadele için AB ülkelerinin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) ikili kredi yoluyla 200 milyar euro borç vermesine ve bunun 150 milyar eurosunu Euro Bölgesi ülkelerinin sağlamasına da karar verdiler.

IMF Başkanı Christine Lagarde, toplantıdan ayrılırken, "Sonuç memnun edici" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir