Mali'ye müdahale sonbahara kaldı
Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplara yönelik BM destekli askeri müdahale için Mali ordusunun eğitiminin tamamlanması ve yağış mevsiminin bitmesi dikkate alınacak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye'nin Bamako Büyükelçisi Kemal Kaygısız, Batı Afrika ülkesi Mali'nin kuzeyine yapılması planlanan askeri müdahalenin Mali ordusunun eğitimi ve iklim şartları nedeniyle Eylül ya da Ekim ayını bulabileceğini söyledi. Kaygısız, her şeye rağmen soruna siyasi çözüm bulunması ihtimalinin de var olduğunu dile getirdi.
Mali'nin kuzeyinde kontrolü ele geçiren silahlı gruplara karşı, BM Güvenlik Konseyi'nin yetkilendirmesi çerçevesinde, Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından gerçekleştirilmesi gündemde olan askeri müdahalenin tartışılmaya devam ettiğini anlatan Büyükelçi Kaygısız, muhtemel müdahalenin Mali ordusunun eğitiminin tamamlanması ve yağış mevsiminin bitmesinin ardından Eylül ya da Ekim aylarında beklendiğini belirtti.
Kuzeydeki gruplarla anlaşmaya varılmasının Mali için daha iyi olacağına dikkati çeken Kaygısız, müzakerelerin sonunda düşük bir ihtimal de olsa uzlaşma sağlanabileceğini kaydetti.
Kaygısız, BM Güvenlik Konseyi'nin 21 Aralık'ta aldığı kararla müdahalenin büyük ölçüde kesinleştiğini belirterek, "Güvenlik Konseyi kararı müdahalenin ayrıntıların belli olması gerektiğini de vurgulamış oldu. Çeşitli otoriteler de bu konuda Eylül'den önce Mali'de bir müdahale olamayacağını, bunun hazırlıklarının yapılması gerektiğini bildirdiler. Önemli olan bunun ayrıntıların belli olması ve siyasi diyaloğa öncelik vermek" dedi.
"Ülkenin güneyinde siyasi istikrarın sağlanması lazım"
Yeni yıldaki süreçte, soruna müdahil olan taraflarca Mali'de bir yandan teröre karışmamış gruplarla görüşmeler yapılacağını diğer yandan da müdahale seçeneğinin gündemde tutulacağı öngörüsünde bulunan Kaygısız, bu iki seçeneğin paralel olarak yürütüleceğini söyledi. Bu arada Mali ordusunun da güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kaygısız, "Avrupa Birliği bu konuda askeri uzmanları da görevlendirmeyi öngördü. Bu yıl içinde yağış mevsiminin sona erdiği aylara kadar hem ordu eğitilmiş olacak hem de hazırlıklar tamamlanmış olacak. Kuzeydeki gruplarla görüşmeler yapılacak ve belki de uzlaşmaya varılacak. Bugünden yarına müdahale yapılmayacak. Siyasi uzlaşmaya varılırsa Mali için iyi olacak. Ülkenin güneyinde ise anayasal düzene bir an önce dönülmesi gerekiyor. 22 Mart darbesini gerçekleştiren askerlerin etkileri hala devam ediyor. Ülkenin güneyinde siyasi istikrarın sağlanması lazım. Bunlar için bir yol haritası gerekiyor. Hepsi sonuçlandığında ülke de düze çıkmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Mali'de Ocak 2012'de ülkenin kuzeyi silahlı grupların kontrolüne geçmiş ve Mart ayında da askeri darbe olmuştu. Fransa başta olmak üzere Batı ülkelerinin desteğiyle, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği, kuzeydeki gruplara yönelik uluslararası askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmuş ve Konsey'den şartlı onay verilmişti. Konsey, ECOWAS ve Afrika Birliği'nden müdahale için daha kapsamlı ve ciddi bir hazırlık talep etmişti.