Meksika Körfezi'ndeki mercanlar tehlikede

Bilim adamları, petrol sızıntısının akıntıya kapılması durumunda, 10 gün içinde Florida'ya ulaşacağı uyarısını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW ORLEANS- Meksika Körfezi'nin tabanından yayılan ham petrol sızıntısını önlemeye yönelik son girişimi başarılı olan ve pompaladığı petrol miktarını arttıran İngiliz petrol grubu BP, kirliliğin bir mercan kayalığını tehdit etmesine rağmen çevreye etkisinin "fazla" olmayacağını savundu.

İngiliz şirketi, deniz tabanından yayılan ham petrolün bir bölümünün çekilmesi için hafta sonunda 1500 metre derinliğe yerleştirilen denizaltı boru sistemi sayesinde yüzeydeki gemiye nakledilen günlük petrol miktarının 2 bin varile ulaştığını açıkladı. BP, dün, denize akmakta olan 5 bin varil ham petrolün günlük bin varilini toplayabildiğini bildirmişti.

BP'nin Genel Müdürü Tony Hayward, İngiliz televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bunun çevreye etkisinin çok, çok az olacağını düşünüyorum" derken, Amerikan televizyonlarının bölgeden görüntüleri bu sözlerin tersini gösteriyor.

Turuncu renkli ham petrol yayılıyor

Havadan çekilen görüntülerde turuncu renkli ham petrol örtüsünün giderek yayıldığı, denizaltından çekilenlerde de petrolün deniz tabanından fışkırdığı görülüyor.

Amerikan Denizcilik Ajansı (NOAA) da petrol örtüsünün Florida'nın güneyindeki çok değerli bir mercan kayalığını tehdit ettiğini açıklayarak, uydu görüntülerine göre, petrol tabakasının, dünyanın üçüncü büyük mercan kayalığını çabucak kaplamasına neden olacak "loop akıntısı" adı verilen bir deniz akıntısına 20-30 km uzaklıkta bulunduğunu bildirdi.

Bilim adamları, petrolün bu akıntıya kapılması durumunda, 10 gün içinde Florida'ya ulaşacağı uyarısı yaptılar.

Kirlilikle ilgili rakamlar da çevre felaketinin boyutlarını gösteriyor. 750 gemi denize akan petrolü toplamaya ve temizlemeye çalışırken, 19 bin kişi petrol tabakası üzerinde temizlik için çalışıyor. BP'ye ulaşan tazminat talebi sayısı ise 15 bin 600.

BP'ye şimdiden 625 bin dolara mal olan çevre kirliliği nedeniyle İngiliz şirketi, şu ana kadar 2 bin 700 tazminat dosyasının ödemesini yaparak, Florida, Alabama, Louisiana ve Mississippi eyaletlerinde toplam 70 milyon dolar ödedi.

Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunun 22 Nisanda bir patlamanın ardından batmasından sonra hergün denize 5 bin varil (800 bin litre) ham petrol sızması, büyük bir çevre felaketi tehdidi oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir