Merkel, 4. kez aday olacak

Almanya Başbakanı Merkel 4. dönem başbakanlık için aday olacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2017'de yapılacak seçimlerde dördüncü kez başbakanlık için aday olacağını açıkladı.

Merkel'in dün aday olacağını açıklaması, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı ve ABD başkanlık seçimini Donald Trump'ın kazanmış olmasına karşılık, bir istikrar işareti olarak görülüyor.

Göçmenler için uyguladığı açık kapı politikasıyla tepki çeken 62 yaşındaki Merkel, eylülde yapılacak seçimde yeniden aday olma konusunda çok ciddi düşündüğünü söyledi.

Merkel, "Başbakanlıkta 11 yıldan sonra dördüncü dönem için karar vermek, bilinçli olarak yaptığım sıralamaya göre, önce ülke için, parti için ve kişisel olarak benim için hiç de hafife alınacak bir şey değil" dedi.

Partisi muhafazakar Hristiyan Demokrat'ların üst düzey yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Merkel, "Bu sadece bir seçim kampanyası değil, önümüzdeki dört yılı etkileyen bir karar... Tabii eğer sağlığım elverirse" dedi.

Emnid anketinin dün açıklanan sonuçlarına göre Alman halkının yüzde 55'i Merkel'in dördüncü dönem başbakanlıkta kalmasını destekliyor. Karşı çıkanların oranı ise yüzde 39. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'yı finansal kriz ve euro bölgesi borç krizi süresince başarıyla yönetmiş olan Merkel uluslararası düzeyde saygınlık kazanmış bir politikacı. ABD'de Trump'ın seçim zaferi ve bazı Avrupa ülkelerindeki  sağcı partilerde artan destek karşısında bazı analistler Merkel'i Batı'nın liberal değerlerinin savunucusu olarak gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir