Merkel: Ukrayna'da ateşkes ihlal ediliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Proşenko görüşmesi öncesinde açıklama yapan Almanya Başbakanı Merkel, Ukrayna'nın doğusunda son dönemde ateşkesin ihlal edildiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki son durumu, Avrupa Birliği ve iki ülke ilişkilerini ele alacaklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de Minsk sürecini görüşme fırsatı bulduğunu aktaran Merkel, Poroşenko ile de bu bağlamda ağırlıklı olarak güvenlik konusunu görüşeceklerini ifade etti.

"Belirli bir sakinlikten sonra maalesef yeniden ateşkesin ihlal edildiğini görüyoruz. Güvenlik, siyasi alandaki ilerlemeler için ön koşuldur." diyen Merkel, Ukrayna'nın doğusundaki ihtilafın yatışması için Almanya, Rusya, Fransa ve Ukrayna'nın katılımıyla düzenlenen Normandiya Formatı'ndaki görüşmelere devam edileceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da görüşmelerin söz konusu formatta devam etmesinden yana olduğunu bildiren Merkel, bu konuda dört ülkenin liderlerinin hızlı bir şekilde temasa geçmesi için imkan bulmaya çalışacaklarını kaydetti.

"Ağır silahlar ülke dışına çıkmamalı"

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da Merkel ile Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı konularını görüşeceklerine dikkati çekerek, Ukrayna'nın doğusundaki ağır silahların ülkenin dışına çıkarılmasını istedi.

Poroşenko, Minsk Anlaşmasının alternatifinin bulunmadığını yineleyerek, tarafların Minsk Anlaşması'nı yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna vatandaşlarına AB'ye vize muafiyeti sağlayan anlaşmanın 17 Mayıs'ta imzalandığını anımsatan Poroşenko, "Bu, Ukrayna halkı için çok önemli bir karar. Bu, Ukrayna için tarihi bir karar. Bu, bir taraftan Rusya'dan uzaklaşma, diğer taraftan da Ukrayna halkının yeniden Avrupa ailesine dahil olması anlamına geliyor." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir