Merkel'den mülteci krizine çözüm önerisi

Almanya Başbakanı Merkel mültecilerin Avrupa Birliği geneline adil bir şekilde dağıtılmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu mülteci krizine ortak bir çözüm çerçevesinde her ülkeye altından kalkabileceği oranında mülteci dağılımı yapılması gerektiğini söyledi.

Merkel, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yaptığı basın toplantısında "Zulme uğrayan veya savaştan kaçan mülteciler için Avrupa'da ülkelerin ekonomik gücü, üretimi ve ülkenin büyüklüğüne göre adil bir dağıtma mekanizması olmalı" dedi.

Avrupa ülkelerine mülteci akını bu yıl İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir boyuta ulaştı.

Sayıları gittikçe artan, savaş veya aşırı yoksulluktan kaçan ve genellikle Ortadoğu veya Afrika'dan gelen göçmenler, ölümü göze alıp kıtanın sınırlarını deniz ve kara yoluyla aşarak Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler mülteciler örgütünün rakamlarına göre bu yıl Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya gelen mülteci sayısı 300,000'i bularak geçen yılın tamamında kıtaya gelen 219,000 mülteciyi şimdiden aştı.

Mülteciler Avrupa'nın güney ve doğu kıyılarına ulaştıktan sonra, mültecilere daha iyi yaşam koşulları sunan kuzey ve batı ülkelerine doğru ilerlemeye çalışıyor. Mültecilerin rotasının ortasında yer alan Macaristan'a, güney komşusu Sırbistan'dan sadece bu yıl 140,000'in üzerinde mülteci giriş yaptı.

Merkel ve Rajoy Avrupa Komisyonu'nun krizin çözümü için daha fazla rol alması gerektiğini belirtti. Liderler komisyonun, mültecilerin sığınma taleplerinin haklı olup olmadığının anlaşılması için güvenli köken ülkesi listesi hazırlaması gerektiğini belirtti.

Rajoy, "Açıkça söylenmesi gereken iki şey var. Avrupa Komisyonu güvenli köken ülkelerini belirlemeli... ve biz de ileride (ulaşacağımız) uyum süreci üzerinde çalışmalıyız" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir