Merrill, Goldman ve DB, 'riskli kağıtları' geri alacak

ABD'de beş aydır süren soruşturmada anlaşma sağlanan banka sayısı 8'e ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - ABD'de, Merrill Lynch, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, menkul kıymetler düzenleyici kurumlarıyla anlaşmak için açık artırmayla satılan milyarlarca dolarlık riskli menkul kıymetleri geri almayı kabul etti.

Bu bankalarla varılan anlaşmayla birlikte, müşterilerine yatırımlarının güvende olduğunu söyleyerek onları yanıltmak iddiasıyla başlatılan ve beş aydır süren soruşturmada anlaşma sağlanan küresel banka sayısı 8'e ulaştı.

New York Başsavcısı Andrew Cuomo, yaptığı açıklamada, 57 milyar dolar değerinde açık artırmayla satılan menkul kıymetleri almaları için ilgili mali kurumlarla gerekli anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Piyasadaki büyük ve küçük oyuncularla ilgili soruşturmayı henüz sonlandırmadıklarını belirten Cuomo, Bank of America ile ilgili soruşturmanın yoğunlaştırılacağını ifade etti. Cuomo, menkul kıymetleri satan banka görevlileri ve aracıların da soruşturma kapsamına alınacağını belirtti.

Anlaşma uyarınca, 125 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul eden Merrill Lynch, bireysel yatırımcılardan 10 ila 12 milyar dolar değerinde açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak. Geri alımlara 15 Ekim'de başlaması ve 2 Ocak'ta sona erdirmesi beklenen Merrill Lynch, 150 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul eden İsviçreli UBS'den sonra en büyük para cezası ödeyecek ikinci banka olacak.

Goldman Sachs, 22,5 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 12 Kasım'a kadar 1,5 milyar dolarlık açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak.

Deutsche Bank ise 15 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 90 gün içinde yaklaşık 1 milyar dolarlık açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak.

Daha önce Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, UBS ve Wachovia bankaları açık artırmayla satılan riskli menkul kıymetleri geri almak için anlaşmaya varmıştı.

Cuomo'nun yürüttüğü soruşturmada, bu bankalar müşterileri yanlış bilgilendirme ve güvende olmayan menkul kıymetleri güvende gibi göstermekle suçlanıyordu.