Microsoft Windows 10’un perdesini açtı

Microsoft geçtiğimiz günlerde bir sürprizle geldi... Şirket, Windows 9’u atladı ve Windows 10’u görücüye çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA COŞKUN

İSTANBUL - Microsoft, San Francisco’da düzenlediği etkinlikte Windows 9’u atlayarak Windows 10’un perdesini araladı. Böylece bir sonraki nesil Windows, sürpriz ismiyle resmi olarak ilk kez ortaya çıkmış oldu. Microsoft İşletim Sistemleri Grup Başkanı Terry Myerson, yeni Windows’un “önce-mobil, önce-bulut” dünyası için baştan yapılmasının gerektiğini söylerken, Windows 10’un eskisinden daha da çok cihazda kullanılabilir hale geleceğini açıkladı. Bir süredir Microsoft’un üzerinde çalıştığı düşünülen her platform için tek Windows uygulama mağazasının gerçeğe dönüşeceği de kesinleşti. 

Windows 9 neden atlandı? 

Myerson, Windows 10’u “gelmiş geçmiş en kapsamlı platformumuz” olarak adlandırıyor. Microsoft’un Windows 8 ve 8.1’in ardından Windows 9’u neden atladığı ise henüz bilinmiyor. Bazı iddialara göre, şirket, yeni Windows’u bir süre ‘Windows 9’ adıyla denedi ve yaşanan teknik aksaklıktan dolayı ürüne bu adı vermedi. Yeni Windows; tablet, telefon, televizyon, bilgisayar ve hatta phablet dahil birçok farklı cihazın çalıştırabileceği bir işletim sistemi olacak. Daha da önemlisi bu cihazlar için tek bir uygulama mağazası olacak ve bilgisayara indirilen bir uygulama, istendiği takdirde telefonlara da yüklenebilecek. 

Başlat menüsü geri dönüyor 

Geliştiriciler geliştirdikleri uygulamaları örneğin telefon için hazırladıklarında bu uygulamalar televizyon, tablet gibi farklı platformlar altında da çalışabilecek ve böylece yazılımcı çok daha geniş kitlelere kısa sürede ulaşabilecek. Windows 8 uygulamaları sadece dokunmatik arayüzde değil, klavye ve fare ile de uyumlu çalışacak. 

Windows 10’un arabiriminde dikkat çeken en önemli özellik klasik masaüstü görünümünün korunmuş olması. Özellikle Windows 7 ile olan benzerliği dikkatlerden kaçmıyor. Daha da önemlisi ise Başlat menüsünün sabit bir şekilde yine sol alt bölmede kendine yer bulması denilebilir. 

Windows’un gelişimine siz de katkıda bulunabilirsiniz 

Microsoft, Windows Insider Program (WIP) ile yeni Windows işletim sisteminin gelişiminde kullanıcılardan gelen geri bildirimlere verdiği önemin altını çizen yeni bir uygulama başlattı. Windows Insider Program’a katılanlar, Microsoft ile kuracakları çift yönlü diyalog sayesinde geliştirme süreci boyunca sağlayacakları geri bildirimlerle yeni Windows 10 sürümünün çağdaş ihtiyaçlara uyum için adım adım şekillenmesinde söz sahibi olabilecek. Geri bildirimler için Windows Feedback uygulamasını kullanarak önerilerde bulunmak veya Windows Technical Preview Forum’a katılarak Microsoft mühendisleriyle doğrudan etkileşim kurmak mümkün olacak. 

2015’in ortalarında kullanıcılara sunulacak 

Windows 10 ismini taşıyan Microsoft’un yeni işletim sistemi 2015 yılının ortalarına doğru kullanıcılara sunulmuş olacak. Bu akşam tanıtılan Windows henüz test aşamasında olduğundan, Microsoft Windows 10’u deneyen geliştiricilerden geri bildirim alarak yeni işletim sistemindeki pürüzleri gidermeye çalışacak.

İlk bakışta yeni Windows 10'un özellikleri...

Genişletilmiş başlat menüsü: Bildiğiniz Başlat menüsü, yeni sürümde en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya çok daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönecek. 

Yeni görev görüntüleme fonksiyonu: Bu buton sayesinde çalışan tüm uygulamalarınızı bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğinizi ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabileceksiniz. 

Pencereli uygulamalar: Windows Mağazası üzerinden edindiğiniz uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Bu pencereleri yeniden boyutlandırabilecek veya taşıyabileceksiniz. 

Sanal masaüstü: Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, iş veya eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabileceksiniz. 

Geliştirilmiş uygulama tutturma: Uygulama tutturma (snap) özelliğindeki yenilikler sayesinde aynı ekranda birden fazla uygulamayla çok daha kolay çalışabileceksiniz. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmeniz mümkün. Windows 10, ayrıca çalışan diğer uygulamaların ekranda kalan boşluklara nasıl yerleştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunacak. 

Deneme sürümü kullanıma sunuldu 

Microsoft, Windows 10’un deneme sürümünü kullanıma sundu. Windows 10’u denemek isteyen kullanıcılar, deneme sürümünü Microsoft’un internet sayfasından indirebiliyor. En fazla 196 gün boyunca kullanılabilecek olan deneme sürümünün hala bazı eksiklerinin olabileceği düşünülüyor. ‘Windows 9’ adıyla tanıtılması beklenen ve Microsoft’un isim konusunda herkesi şaşırttığı ürünü, önümüzdeki sene piyasaya sürülecek. Microsoft, ürünün adı hakkında ortaya atılan iddialar hakkında bir açıklamada bulunmadı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir