Mısır, referandumu Danıştay'a taşıdı

Mısır İdari Mahkemesi, referandumun durdurulması için açılan dava dosyalarını, Danıştay'a gönderdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır İdari Mahkemesi, anayasa referandumunun durdurulması için açılan 5 davanın dosyasını, yasal rapor hazırlanması için Danıştaya havale etti.

Davayı açanlardan "Darbeyi Ret ve Yargı Bağımsızlığı Cephesi" Koordinatörü Amr Aliyyuddin yaptığı açıklamada, İdari mahkemenin davaları danıştaya sevk etmesinin referandumun belirtilen zamanda yapılacağı anlamına geldiğini söyledi.

"Darbeye karşı yargı bağımsızlığı" cephesi, geçen hafta idari mahkemede açtığı davada Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Başbakan Hazim el-Biblavi, Adalet Bakanı Adil Abdulhamid ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nebil Salib'den şikayetçi olmuştu.

Davaya gerekçe olarak, 2012 yılında gerçekleştirilen referandumla halk tarafından kabul edilen anayasanın, anayasaya aykırı olan geçici cumhurbaşkanı tarafından iptal edilmesi gösterilerek, geçici cumhurbaşkanının 2012 yılında kabul edilen anayasada yapılan değişikliği oylamak için aldığı referandum kararının ve kararla gelen her türlü yaptırımların iptal edilmesi talep edilmişti.

Hakim Amr Ebu Haşim'in önderliğini yaptığı "Halk anayasasını savunuyor" kampanyası ise idari mahkemenin davayı Danıştaya havale etmesinin referandumun belirtilen tarihte yapılmasını desteklediği anlamına gelmediği gibi davalar hakkında verilmiş kesin bir hüküm de olmadığını savundu.

Kampanyadan yapılan yazılı açıklamada, "Mahkeme heyeti davayı kanuni görüşü beklemek için askıya aldı. Dava sonuçlanmadan önce yapılacak referandum geçersizdir" denildi.

Bu arada mahkeme, 2012 yılında referandumla kabul edilen anayasanın, cumhurbaşkanı tarafından bir karar alınarak tamamen durdurulması için açılan davayı da yine Danıştaya havale etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir