Mısır yeni bir 'Süveyş Kanalı' açıyor

Mısır, ülke ekonomisinin "can damarı" Süveyş Kanalı Projesi'ni genişletmenin yanı sıra orta kesimlerinde 35 kilometrelik yeni bir kanal açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSMAİLİYE - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, yeni "Süveyş Kanalı Projesi'nin temelini attı. 

Sisi, İsmailiye'de düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, daha önce 3 yıl olarak planlanan projenin 1 yılda bitirilmesi gerektiğini söyledi. 

Proje çerçevesinde, 6 yeni tünel yapılacağını açıklayan Sisi, bunlardan birinden demiryolu geçişinin sağlanacağını belirtti. 

Toplam proje bedelinin 4 milyar dolar olduğunu aktaran Sisi, ordu gözetiminde yürütülen kazı çalışmaları için belirlenen 17 şirketin, 25'e çıkarılması talimatını verdi. 

Hafriyatın bir kısmını silahlı kuvvetler tarafından bir kısmının da taşeron firmalarca gerçekleştirileceğini ancak bunun da güvenlik nedeniyle ordu tarafından kontrol edileceğini kaydetti. 

"Mısır'ı yıkılmasına izin vermeyeceğiz" 

Konuşmasında muhalefete de seslenen Sisi, şu ifadeleri kullandı: 

"Bizimle uzlaşı içinde olmayan grup aramızda yaşayabilir, bunu kabul ederim ancak bize ve ülkemize zarar vermeme şartıyla. Hiç kimsenin Mısır'ı yıkmasına izin vermeyeceğim. Dilediğine inan ancak inandığın şeyin ülkeni yıkmasından sakın. Buna izin vermeyiz. Bu laf olsun diye söylediğimiz bir şey değil." 

Ülke ekonomisinin iyi durumda olmadığını dile getiren Sisi, söz konusu projelerin bitirilmesi için iş adamlarına hitaben, "Bunu ödeyeceksiniz, yani ödeyeceksiniz" şeklinde konuştu. "Projelerin bitirilmesi için 6 saat yerine 10 saat, 24 saat çalışalım" diyen Sisi, bu projenin bir 1 yıl içinde bitirileceğini tekrarladı. 

Sisi, yatırımcıların ülkeye gelmesi için altyapı hizmetlerinin tamamlanması gerektiğini, aksi takdirde kimsenin gelmeyeceğini vurguladı. 

Mısır ve Etiyopya arasında krize neden olan Hedasi Barajı'na da değinen Sisi, ihtiyaç duydukları suyun karşılanması için alternatif çalışmalar yürüteceklerini ve konuya ilişkin Etiyopya'dan barajın bitirilmesi için planlanan süreyi uzatmaları talebinde bulunacaklarını dile getirdi. 

Medyanın kendisini desteklemesini de isteyen Sisi, "Abdunnasır çok şanslıydı, tüm medya onunla hareket ediyordu" ifadesini kullandı. 

Konuşmasında sık sık Mısır'ın "çok zor bir ekonomik süreçten" geçtiğini belirten Sisi, bunun için tüm ülkenin "yek vücut" olmasını istedi. 

Paralel bir kanal daha açılacak

Süveyş Kanalı'nın Kızıldeniz ve Akdeniz tarafındaki bölümlerinin genişletilmesinin yanı sıra "orta kesimlerde" 35 kilometrelik mesafe için de paralel bir kanal açılması planlanıyor. 

Genişletme çalışmasının ardından daha önce bazı noktalarda geçiş için bekleyen gemiler, çift yönlü gidiş-geliş imkanına sahip olacak.  

Bu projeyle Süveyş Kanalı'ndan geçecek olan gemi sayısının artacağı belirtilirken, bu projeyle 2023 yılında Mısır'ın kanaldan elde ettiği gelirin yüzde 200'den fazla artacağı ifade ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir