Mısır'da 'gizli hapishane' ortaya çıktı

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da "sivillerin orduya ait gizli bir hapishanede alıkonulduğunu" belgeleyen, "şaşırtıcı" kanıtlar elde edildiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE  - Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da "sivillerin orduya ait gizli bir hapishanede alıkonulduğunu" belgeleyen, "şaşırtıcı" kanıtlar elde edildiğini bildirdi.

Örgütten yapılan açıklamada, Mısır'da "sivillerin kaçırılarak zorla meçhul yerlerde tutulma" gibi uygulamalarla karşılaştığı, bu mekanlarda işkencelere maruz kaldığı belirtildi.

Onlarca sivilin orduya ait gizli hapishanede aylarca alıkonulduğunu belgeleyen "şaşırtıcı kanıtlar" elde edildiği aktarılan açıklamada, "Alıkonulanlar, suçlarını itiraf etmek için işkence ve kötü muameleye maruz kalıyor. Avukat ve aktivistlerin elinde, İsmailiye kentinde silahlı kuvvetlere ait El-Cela karargahında El-Azuli adlı gizli hapishanede tutulan en az 30 sivilin adı var" denildi.

El-Azuli'de tutulduktan sonra serbest bırakılanların verdiği bilgiye göre, burada yaklaşık 400 kişinin bulunduğu dile getirilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"El-Cela karargahındaki hapishane, 3 kattan oluşuyor. Burada tutulanlar, Başsavcılık ya da herhangi bir yargı organı tarafından kendilerine suç yöneltilen kimseler değil. Bu kişilerin aileleri ya da avukatlarıyla iletişime geçme imkanları yok. Ancak bazıları, serbest bırakılma ve işkencenin bitmesi kaşılığında, Başsavcılık önünde kendilerine yöneltilen suçları itiraf etmek zorunda kalıyor."

Örgüt, "adil mahkemeler" önüne çıkarılmayan söz konusu kişilerin, işkence ve kötü muameleden korunması gerektiğini vurguladı.

Mısır makamlarından ise iddialara ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Bu konularda ilginizi çekebilir