Mısır'da 70 milyon dolarlık yolsuzluk

Mısır'da 2015 yılı yolsuzluk bilançosunun 70 milyon dolar olduğu iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır'da 2015 yılında ülkedeki yolsuzluk bilançosunun 70 milyar dolar olduğu yönündeki iddialar, Mısır yönetimini zora soktu. 

Mısır devlet televizyonunun internet sitesi, söz konusu iddiaların dayandırıldığı bir raporun bazı medya organlarında yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "Gerçekleri Araştırma Komisyonu" kurulmasını emrettiğini duyurdu. Komisyonda İdare ve Kontrol Kurumu, Mali Planlama, Adalet ve İçişleri Bakanlığından yetkililerinin de yer alacağı belirtildi. 

Söz konusu raporun, ülkenin güvenilir ve bağımsız devlet kurumlarından birisi olarak kabul edilen "Merkezi Denetleme Teşkilatı" tarafından medya aracılığı ile kamuoyuna sızdırıldığı iddia ediliyor. 

Bu arada genellikle kamuoyunu yakından ilgilendiren davalar açan isim olarak bilinen Mısırlı avukat Semir Sabri, Merkezi Denetleme Teşkilatı'nın başkanlığını yürüten ve son iki yılda adından sıkça söz edilen Hişam Cinina'nın görevinden alınması istemiyle dava açmak üzere harekete geçti. 

Hişam Cinina, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve darbeden sonraki süreçte görevinden alınmayan üst düzey tek yetkili olarak biliniyor. Mısır yönetimi ve medyası tarafından zaman zaman ciddi şekilde hedefe konulan Cinina hala görevini sürdürüyor.