Mısır'da kritik cuma

Mübarek'in istifası için tanınan süre bugün doluyor. Ülkede Cuma namazı çıkışı büyük gösterilerin yapılması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası için göstericiler tarafından tanınan süre bugün doluyor. Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor.

Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi, gösteri ve çatışmaların meydana geldiği Tahrir Meydanını ziyaret etti. Mısır Savunma Bakanlığından bir kaynak, "Mareşal Tentavi ile silahlı kuvvetlerin üst düzey liderleri şu an Tahrir Meydanında" diye konuştu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Mübarek, Amerikan ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulundu. Mübarek, açıklamada, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini kaydetti.

Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Mısır ordusundan ülkedeki gösteri ve çatışmaları izleyen gazetecilerin güvenliğini sağlamasını istedi.

Cannon televizyonda yaptığı açıklamada, Kanada Dışişleri Bakanlığından Mısır Büyükelçisini çağırarak, Ottawa'nın derin endişesini ve Mısır ordusunun gazetecilerin güvenliğini sağlaması talebini iletmesini istediğini belirtti.

Kahire'de güvenlik güçleri tarafından görevlerini yaparken gözaltına alınan gazetecilerden Belçika'nın Le Soir muhabiri ile Fransız televizyon kanalı France 24'ün üç çalışanı ve üç Polonyalı gazeteci serbest bırakıldı. Brezilya televizyonunun bir kameramanı ile bir radyo muhabiri de serbest bırakıldıktan sonra sınırdışı edildi.

Bu arada, Mısır'daki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarında çalışanlar ve ailelerinden oluşan yaklaşık 300 kişi de ülkeden tahliye edilerek Kıbrıs Rum kesimine iki uçakla götürüldü.

Süleyman: Mübarek yandaşları göstericileri öldürmedi

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarının, hükümet karşıtı göstericileri öldürmediğini söyledi.

Yeni bir gösterinin düzenlenmesine birkaç saat kala Amerikan ABC televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Süleyman, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilere ateş açılmasıyla ilgili soru üzerine, Mübarek yanlılarının "gayet iyi davrandığını" ve "kimsenin açılan ateşle ölmediğini" belirtti.

Silahlı kuvvetlerin de göstericilere karşı şiddete başvurmadığını belirten Süleyman, "Ama biz onlara 'evlerinize dönün' dedik" ifadesini kullandı.

Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor.

       

 

Bu konularda ilginizi çekebilir