Mısır'da ordu da devreye girdi

Protestolar sürüyor, cep telefonları sustu, internet erişimi durduruldu. Ordu Kahire'ye girdi, sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da dördüncü günündeki kitlesel gösterilerin merkezlerinden başkent Kahire'de, uluslararası ajanslar yaralananlar olduğunu haber verirken, El Cezire televizyonu en az bir kişinin öldüğünü duyurdu. Öte yandan Mısır Ordusu'nun Kahire'ye girerek olayların kontrol altına alınması için polise yardım ettiği bildiriliyor. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Reuters ajansının bir muhabiri, kargaşa içindeki başkent sokaklarında yaralıları, başlarından kanlar akanları ve yerde baygın yatanları gördüğünü kaydederken, göstericilerin nasıl yaralandığı konusunda henüz bilgi alamadığını belirtti. Ajanslar, görgü tanıklarının da Kahire'den benzer görüntüler bildirdiğini duyurdu.

Valilik binasını yaktılar

İskenderiye kentinde göstericilerin valilik binasını ateşe verdiği bildiriliyor, bazı güvenlik araçlarının da ateşe verildiği ve göstericilerin bazı polisleri etkisiz hale getirerek cop kullandığı ifade ediliyor.

Bu arada CNN televizyonu başkent Kahire'de askeri birliklerin sokaklara çıktığını, El Cezire de sokaklarda askeri araçların görüldüğünü duyurdu. Öte yandan göstericilerin Kahire'deki iki karakolu ateşe verdiği belirtildi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Mısır'ın başkenti Kahire ile İskenderiye ve Süveyş'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Devlet televizyonu, ordunun 18.00 ila 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.

Ordunun bu kararı, kamu mallarıyla özel malları korumak ve yağmalamaları önlemek için aldığı belirtildi. Kararın, Başkomutan olarak Cumhurbaşkanı Mübarek tarafından alındığı kaydedildi.

4 günde ölenler 8'e ulaştı

Gösterilerde başta başkent Kahire ve Süveyş kenti olmak üzere polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar çıkarken, uluslararası ajanslar yaralananlar olduğunu, Süveyş'te 1 kişinin öldüğünü haber verdi. El Cezire televizyonu ise en az 2 kişinin öldüğünü duyurdu. Ajanslar, dört günde en az 8 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Ajanslar ile El Cezire televizyonu, Süveyş kentinde güvenlik güçleriyle çatışmada bir göstericinin öldüğünü bildirdi.

Ajanslara göre Mısır'da 28 vilayetin 11'nde gösteriler yapılıyor.

Ayman Nur da yaralı

El Cezire televizyonu, Mısır'da 2005'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hüsnü Mübarek'in ardından büyük oy farkıyla ikinci olan Ayman Nur'un da yaralandığını duyurdu.      

Bu arada, El Cezire televizyonu kitlesel gösterilerin yapıldığı diğer kentlerden biri olan Süveyş'te, kent merkezindeki polis karakolunu basan göstericilerin, kentin bu bölgesinin kontrolünü de ele geçirdiğini duyurdu. Televizyon, göstericilerin bastığı karakolun 1973 savaşında İsrail'in komuta merkezi olmasının da sembolik önemi bulunduğuna işaret etti.

El Baradei ev hapsinde

Bu arada reformcu muhalif lider Muhammed El Baradei'nin ev hapsine alındığı bildirildi. AP ajansının haberine göre, polis El Baradei'nin başkent Kahire'deki evinin önüne konuşlanarak, Baradei'ye evinden çıkamayacağını söyledi.

Polisin daha önce de El Baradei'nin cuma namazı için gittiği camiden çıkmasına izin vermediği haber verilmişti. Baradei'nin birkaç saat sonra göstericilerle barışçı yürüyüşe katıldığı bildirilmişti.

Bu arada Kahire'deki protestocuların ordudan yardım istediği belirtildi. Göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahale eden polisin şiddetinden şikayetçi olan protestocuların "Ordu nerede? Gelin, polis bize neler yapıyor görün. Orduyu istiyoruz" şeklinde sloganlar attıkları kaydedildi.

Cep telefonlarını susturdular

İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone, Mısırlı yetkililerin, ülkedeki belirli bölgelerde cep telefonu hizmetlerinin askıya alınması talimatını verdiklerini bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, "Mısır yasalarına göre yetkililerin böyle bir hakkı bulunduğu ve bu talimata uymak zorunda oldukları" belirtildi.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protesto gösterilerinin düzenlendiği Mısır'da internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

Gazeteciler zor durumda

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığının sözcüsü Bernard Valero, Mübarek yönetimine karşı gösterilerin yapıldığı Kahire'de 4 Fransız gazetecinin gözaltına alındığını açıkladı.

Diplomatik bir kaynak, gözaltına alınan gazetecilerin Journal du Dimanche, Le Figaro, Paris-Match dergisi ve Sipa fotoğraf ajansında görev yaptıklarını belirtti.

Bu arada El Cezire, başkent Kahire'deki gösterilerde BBC muhabirinin yaralandığını duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir