Mısır'dan Türk bankalara "satın alma" daveti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mısır Yatırım Bakanı Osama Saleh, Türk bankalarına Mısır'da yatırım yapmaları davetinde bulunarak, "Bazı bankalar satın alınmaya uygun durumda. Dolayısıyla Türkiye'deki bazı bankalara Mısır'daki bazı bankaları önerebiliriz. Bunlar ortak banka halini alabilirler" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen "Türk-Mısır İş Konseyi Çalışma Toplantısı"nda konuşan Saleh, Türk bankalarının Mısır bankalarını satın almalarına sıcak baktıklarını söyledi.

Saleh, "Mısır Merkez Bankası olarak yeni lisanlar vermiyoruz. Ancak bazı bankalar satın alınmaya uygun durumda. Dolayısıyla Türkiye'deki bazı bankalara Mısır'daki bazı bankaları önerebiliriz. Bunlar ortak banka halini alabilirler. Yeni bir bankanın sıfırdan kurulması yerine böyle bir yol seçilebilir. Bence burada çok büyük bir fırsat var. Türk bankaları mevcut fırsatları değerlendirebilirler" diye konuştu.

Mısır'ın bankacılık sektöründe Türk bankaları da görmekten memnuniyet duyacaklarını ifade eden Saleh, "Piyasada farklı fırsatlar da var. Biz de Türk bankalarına açığız. Mısır, bankacılık sektörü ile gurur duymaktadır. 2004'ta bankacılık sektörümüz büyük bir reform geçirdi. Devrim esnasında da Mısır bankacılık sistemi ne kadar sağlam olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield de Türkiye ve Mısır arasındaki ticari ekonomi ilişkilerin artması için ortak bir bankaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Arap coğrafyasında, İslam coğrafyasında bizimde ortak bir paramız olması lazım. Bizim kendi paralarımızla ithalat ihracat yapabiliyor olmamız lazım. Bir Mısır poundunu alıp, Türk lirasıyla da karşılıklı ticareti başlatmamız lazım. Ama bunun için olmazsa olmazımız, ortak banka. Ortak bankalarımızın biran evvel hareket geçmesi lazım ki, biz bunu gerçekleştirebilelim" görüşünü dile getirdi.