Mısır’a 12 milyar dolarlık ‘tarihi’ kredi yola çıktı

Uzun bir dönemdir döviz rezervi sıkıntısı çeken ve ekonomik darboğazdaki Mısır, yıpranmış ekonomisini düzeltmek için IMF’den 12 milyar dolarlık kredi almayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP 

DIŞ HABERLER - Mısır ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki 12 milyar dolarlık kredi için yürütülen görüşmelerde son aşamaya gelindiği belirtiliyor. Mısır içinde bulunduğu büyük dolar rezervi sıkıntısını aşmak ve ekonomiye olan güveni yeniden inşa etmek için IMF’den 12 milyar dolarlık krediyi elde etmede sona yaklaştı. 

Bölgenin en büyük yardım paketi olacak 

İki taraf arasında anlaşma sağlanması durumunda, 12 milyar dolarlık dev kredi fonun; siyasi karışıklık ve petrol fiyatlarındaki çöküşle boğuşan Ortadoğu coğrafyasında en büyük yardım paketi olarak tarihe geçecek. 
Mısırlı yetkililer, IMF’den bir heyetin 30 Temmuz’da başkent Kahire’ye gelerek anlaşmanın imzalanacağını duyurdu. Mısır hükümeti, 12 milyar dolarlık krediyi üç yıllık ekonomik programının finansmanı için kullanmayı hedefl iyor. IMF heyetinin iki hafta Mısır’da kalacağı bildirildi. 

Konuya ilişkin olarak Bloomberg’e açıklamalarda bulunan Mısır Maliye Bakanı Yardımcısı Ahmed Kouchouk, IMF’nin yardımına ek olarak Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası’ndan 4.5 milyar dolarlık kredi sağlanacağını söyledi. 

‘Büyük bir likidite akışı sağlayacak’ 

Yatırım bankası EFG-Hermes’in Kahire ofisinden ekonomist Mohamed Abu Basha ise, “Bu anlaşma Mısır’a çok büyük oranda likiditenin getiribilmesi anlamında iyi bir haber. Şüphesiz ekonomiye olan güveni de artıracak. Ancak Mısır, yurt dışından ciddi sermaye girişlerine tanık olmadan önce bazı köklü tedbirler almak zorunda” diye konuştu. 

Kahire yönetimi ile IMF, 2011 yılında sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizlikler sonucu Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden bu yana iki kez ön anlaşmaya vardı. O dönemde en büyük gelir kaynağı turizmi büyük darbe alan Mısır’ın döviz rezervleri hızla erimiş, yabancı yatırımcı yatırımlarını durdurmuştu. Varılan iki ön anlaşma ise gerekli vergi reformları, pahalı enerji sübvansiyonlarının yeniden yapılandırılmasının Mısır yönetimi tarafından hayata geçirilemeyeceğinin belirtilmesi ve fonun geçmiş politikaları nedeniyle sonlandırılamamıştı. 

Arap dünyasının nüfusu en büyük ülkesi olan Mısır’ın tıkanmış ekonomisini düzlüğe çıkarmaya yardımcı olabilir. Rezervinde büyük ABD Doları sıkıntısı çeken Mısır’daki alevlenen devalüasyon söylentileri hafifl etilmesini sağlayabilir. Mısır’da karaborsa döviz piyasasında 1 ABD Doları resmi olarak belirlenen değerden yüzde 46 primle 12.99 Mısır poundundan işlem görüyor. 

Sisi’den tartışmalı önlemler 

Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013’teki askeri darbeyle deviren Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi çok tartışmalı ekonomik önlemlere imza attı. Bunların başında daha önceki hükümetlerin kaçındığı yakıt ve elektrik sübvansiyonlarındaki kesintiler geliyor. Mısır Meclisi’ndeki vekiller ise katma değer vergisini (KDV) uygulamaya koymayı konuşmaya başladı. KDV ile geçen mali yılda ekonomik çıktının yüzde 11.5 seviyesine ulaşa bütçe açığının kapatılması amaçlanıyor. Dubai merkezli Arqaam Capital Ekonomisti Reham El-Desoki, “Katma değer vergisi paketi hazırlanır hazırlanmaz bir devalüasyon bekliyoruz.” diye uyardı.

IMF haberi borsayı uçurdu

IMF ile yürütülen 12 milyar dolarlık kredi anlaşması görüşmelerinde sona gelindiğinin duyulmasından sonra Mısır’ın ana endeksi EGX 30, YSİ 10:58’de yüzde 4.7 yükseldi. Londra merkezli Capital Economics’in Gelişen Ülkeler Ekonomisti William Jackson, “ Hükümet ve merkez bankasında daha ortodoks politika oluşturmaya doğru belirgin bir kayma IMF ile anlaşma sağlama şansını artırabilir” dedi. Öte yandan Mısır Merkez Bankası Başkanı Tarek Amer, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Mısır poundu’nu savunmanın ‘vahim bir hata’ olduğunu söylemişti. Mart ayında mısır Poundunda son yılın en büyük devalüasyonuna gidilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir