Moğolistan'da hükümet feshedildi

Moğolistan'da parlamentoda yapılan oylamayla, Başbakan Jargaltulga Erdenebat hükümeti feshedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Moğolistan'da parlamento, hakkında yol ve diğer projeler için hükümet sözleşmelerini siyasi ilişkileri aracılığıyla kötüye kullandığı iddiasıyla suçlanan Başbakan Jargaltulga Erdenebat ve kabinesinin görevden alınmasına oy birliğiyle karar verdi.

Ülkedeki 76 sandalyeli parlamentoda, 73 milletvekilinin hükümetin feshedilmesi için lehte oy kullandığı bildirildi.

Muhalefetteki Demokrat Parti Milletvekili Batzandan Jalbasuren, hükümetin yolsuzlukla mücadelede başarısız olduğunu belirterek, Başbakan Erdenebat'ı "hırsızlıkla" itham etti.

Parlamentonun 45 gün içinde yeni bir başbakan ve kabine ataması bekleniyor. Mevcut kabine bu süre içerisinde görevini sürdürecek.

Moğolistan'da iktidardaki Halk Partisinden (MPP) 30 parlamenter, yaptıkları ortak açıklamada, Erdenebat'ın yaklaşık 328 milyon dolar değerinde yedi sözleşme imzalayarak parlamento prosedürünü ihlal ettiğini ileri sürerek, Başbakanı istifaya çağırmıştı.

Geçen yıl göreve gelen Erdenebat, 7 Temmuz'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde iktidar partisi adayı için oy toplamak amacıyla çocuklu ailelere milyonlarca dolar dağıtmakla da suçlanıyor.

Moğolistan'da 7 Temmuz'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini, muhalefetteki Demokratik Partinin (DP) adayı iş adamı Khaltmaa Battulga kazanmıştı.