Moldova'da parlamento fesh edildi

Moldova'da yeni devlet başkanını seçemeyen parlamento feshedildi ve erken seçimn kararı alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KİŞİNEV - Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin, parlamentoyu feshederek erken seçimlerin 29 Temmuzda yapılacağını açıkladı.

Devlet televizyonuna açıklama yapan Voronin, görev süresi bitmesinden sonra iki kez yapılan oylamada yeni devlet başkanının seçilememesi üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin kendisine verdiği yetkiye dayanarak meclisi feshetiğini ve erken seçim kararı aldığını ifade etti.

Muhalefeti de uyaran Voronin, erken genel seçim için oluşan atmosferin nisan ayında yapılan seçimlerle karşılaştırıldığında daha kötü olduğunu belirterek, muhalefetin istikrarsızlık, kaos ve Moldova'nın yenilgisini istediklerini ileri sürdü.

Moldova Anayasa Mahkemesi 12 Mayısta Voronin'in meclisi feshederek erken seçim kararı alması gerektiğine hükmetmişti.

Meclisin yeni devlet başkanını seçmede iki kez başarısız olması üzerine Voronin, mahkemenin anayasaya göre meclisin feshedilmesiyle ilgili bir karar almasını istemişti.

Moldova'da nisan ayında yapılan genel seçimlerde, Başbakan Zinaida Greceanii'nin lideri olduğu komünistler 60, muhalefet 41 sandalye kazanmıştı.

Devlet başkanlığına aday olan Greceanii, mecliste yapılan her iki tur oylamada da muhalefetin engeliyle karşılaşarak, devlet başkanı seçilmesi için gereken 61 oya ulaşamamıştı.

Moldova yasalarına göre, iki turda devlet başkanının seçilmemesi durumunda genel seçime gidilmesi gerekiyor.

İktidardaki Komünist Partisi, genel seçimleri oyların yüzde 50'sini alarak kazanmış, seçimlerden iki gün sonra, seçimlere hile karıştırıldığını öne süren 15 bin kadar muhalefet yanlısı protestocu, parlamento ve devlet başkanlığı binalarını basmıştı.

Muhalefet partileri, hükümetten seçimlerin yenilenmesini istemiş, hükümetse oyların yeniden sayılmasına karar vermişti.