Moody's, Bahreyn'in notunu indirdi

Bahreyn'in kredi notunun Baa3'e düşürülmesinde, petrol fiyatlarındaki şokun bir sonucu olarak hükümetin finansmanında bozulma beklentilerinin temel gerekçe olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Bahreyn'in kredi notunu Baa2'den Baa3'e indirdi. Kuruluş, ülkenin not görünümünü ise "negatif" olarak belirledi. 

Moody's'in resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada, Bahreyn'in kredi notunun Baa3'e düşürülmesinde, petrol fiyatlarındaki şokun bir sonucu olarak hükümetin finansmanında bozulma beklentilerinin temel gerekçe olduğu bildirildi.  

Açıklamada, negatif not görünümünün, düşük petrol fiyatlarından kaynaklanan mali zorluklarla başa çıkma konusunda, hükümetin müdahale seçeneklerine ilişkin belirsizlikleri yansıttığı dile getirilerek, şunlar kaydedildi: 

"2009'dan bu yana Bahreyn'in kamu finansmanı, bozulan bir trend gösteriyordu. Tahminlerimize göre; Bahreyn'in kamu açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı 2009-2014 yılları arasında ortalama yüzde 4 düzeyinde bulunuyor. Süregelen kamu açığının bir sonucu olarak, 2008'de yüzde 13 seviyesinde bulundan kamu borcunun GSYH içindeki payının, 2014 sonunda yüzde 48'e yükselmesi bekleniyor. Tüm bunlara rağmen, Bahreyn'in yurt içi ve yurt dışı piyasalarda geniş kamu açığının finansmanında zorluklarla karşılaşmasını beklemiyoruz. Örnek verecek olursak, 2009 yılından bu yana kamu finansmanında oluşan keskin bozulmaya rağmen, yerli ve yabancı yatırımcıların finansman sağlama konusunda istekleri hala güçlü." 

Mali açığın net bir şekilde geniş kalmayı sürdürmesi ve kamu borç seviyesinin yükselmeye devam etmesi durumunda, negatif aksiyon alınabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, diğer yandan bütçe açığının belirgin bir şekilde düşürülmesine ilişkin eylemler alınması halinde not görünümünün durağana çevrilebileceği aktarıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir