Moody's Japonya'yı izlemeye aldı

Kredi derecelendirme kuruluşu, Japonya'nın büyüme hızını kaybetmesi nedeniyle uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Japonya'nın uzun vadeli kredi notunu olası indirim için izlemeye aldı.

Moody's, yaptığı açıklamada, dünyanın üç numaralı ekonomisi Japonya'nın ekonomisinin büyüme hızını kaybetmesi ve büyük kamu borcunun yarattığı kaygı nedeniyle "Aa2" olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını bildirdi.

Hükümetin artan borç yükünün üstesinden gelmede etkin bir stratejisi bulunmadığına işaret eden Moody's, hızı düşen ekonomik büyüme tahminlerine karşılık zayıf bir politikanın, hükümetin bütçe açığı hedefine ulaşmasını daha fazla güçleştireceğini kaydetti.

Japonya'nın uzun vadeli kredi notuyla ilgili üç ay içinde karar vereceğini belirten Moody's, şubat ayında ülkenin "Aa2" olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "negatif" izlemeye almıştı.

Fitch not görünümünü negatife çekmişti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de geçen hafta, Japonya'nın "AA" olan uzun vadeli kredi notunu teyit etmiş, ancak not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmişti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, 11 Mart'ta meydana gelen deprem, tsunami ve nükleer felaketin Japonya'nın kamu finansmanının üzerindeki olası etkisine dikkat çekilerek, ülkenin kamu borcunun artmasının beklendiği ifade edilmişti.

Deprem ve tsunami felaketinin üretim ve ihracatını olumsuz etkilediği Japonya ekonomisi bu yılın Ocak-Mart aylarını kapsayan çeyreğinde yüzde 0,9, yıllık bazda da yüzde 3,7 küçülmüştü. Böylece, Japonya ekonomisi iki çeyrek üstü üste daralarak resesyona girmişti

Bu konularda ilginizi çekebilir