Moody's'in ECB kararına yorumu

Moody's, ECB kararına ilişkin "Tedbirleri sınırlı fakat geniş çaplı politika seçeneklerine açık olunduğuna işaret ediyor" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, "Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tedbirleri sınırlı fakat geniş çaplı politika seçeneklerine açık olunduğuna işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı. 

"Farklı parasal teşvik formları oluşturmak konusundaki kararlılığını gösterdi"

Moody's, resmi internet sitesinde ECB'nin açıkladığı politika kararlarının yansımasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Moody's açıklamasında, "Duyurulan önlemlerin ekonomi ve krediler üzerindeki etkisi sınırlı olmasına rağmen ECB, gelecekte gerekmesi halinde farklı parasal teşvik formları oluşturmak konusundaki kararlılığını gösterdi. Toplamda, alınan tedbirlerin etkisi şirket ve ülke kredileri çok az oranda pozitif olmasına rağmen bankalar için nötr" değerlendirmesine yer verdi. 

Moody's, ECB'nin politika faiz kararının yanında hedeflenen uzun vadeli refinansman operasyonları (TLTRO) yoluyla finans dışı sektörlerin kredi provizyonunu geliştirmeyi hedeflediğini belirterek, "TLTRO'lar özel sektörün kredi provizyonunu geliştirmeye, ekonomik aktiviteyi ve istihdam artırmayı amaçlıyor. Eğer bu gerçekleşirse, bu şirket ve ülkelerin kredi profilleri için pozitif olacaktır. Prensip olarak, TLTRO'lardan Avrupa'da ekonomilerinin boyutuna kıyasla yüksek borçluluğa sahip çevre ekonomiler faydalanabilir" ifadelerine yer verdi. 

Moody's'in değerlendirmesinde şunlar kaydedildi: 

"TLTRO uygulaması karlı borç verme imkanı bulabilen fakat finansman koşulları sebebiyle buna ulaşamayan bankalar üzerinde en yüksek etkiye sahip olacaktır ve kredi pozitif etki oluşturacaktır. Buna rağmen, genel olarak Euro Bölgesi'nde bankalar finansman eksikliği çekmiyor. Toplamda, politika değişimi ekonomik ya da Euro Bölgesi'nde finansal görünümü değiştirme olasılığına sahip değil. Fakat daha geniş çaplı bakılırsa ECB gerekli olduğu taktirde farklı parasal teşvik formları sağlamak konusunda kararlılığını gösterdi." 

Bu konularda ilginizi çekebilir