Moody's'in not indirimi finansal saldırı

Macaristan, Moody's'in, devlet tahvilleri notunu yatırım yapılamaz hale getirmesi için "finansal saldırı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE - Macaristan, Moody's'in "Baa3" not indirimini "finansal saldırı" olarak değerlendirdi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, "not indiriminin temeli olmadığı ve Macaristan'a yönelik finansal saldırılar serisinin parçası olduğu" belirtildi. Olumsuz dış koşullara rağmen Macaristan'ın ekonomik performansının son 18 ayda düzelmesinden ötürü not indiriminin haksız olduğu vurgulanan açıklamada, "(Macaristan para birimi) Forint'in  değer yitirmesi Macaristan ekonomisinin performansı ya da bütçenin durumuyla ilişkilendirilemez. Bu yüzden Macaristan sadece, kredi kuruluşlarının tam olarak bu tür temelsiz değerlendirmelerin teşvik edebileceği spekülatif saldırıyla karşı karşıya" denildi.

Moody's Macaristan'ı da çöpe attı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Macaristan'ın "Baa3" olan devlet tahvillerinin yerel ve yabancı para cinsinden notunu "Ba1"le yatırım yapılamaz seviyeye indirdi, kredi notlarının görünümlerini ise "negatif" olarak belirlemişti.

Moody's, not indiriminde, borçlanma maliyetlerindeki artış ve zayıf ekonomik büyüme göz önüne alındığında Macaristan hükümetinin mali konsolidasyon ve orta vadede kamu sektörü borç yükünün azaltılması hedeflerini karşılama kabiliyetine yönelik belirsizliğin etkili olduğunu söylemişti. Kuruluş, Macaristan hükümetinin 17 Kasım'da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği'nden (AB) yardım istediğini hatırlatarak, bunun, ülkenin fonlama güçlüğü ile karşı karşıya kaldığını gösterdiğine dikkati çekerek, notların görünümlerinin "negatif" olarak belirlenmesinin orta vadede tekrar düşürülme riski bulunduğunu gösterdiğine işaret etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir