”Moskova'nın kararı sorumsuzluk”

Bush, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını kınadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CRAWFORD/PARİS/ROMA - ABD Başkanı George W. Bush, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını kınayarak, Rusya'nın "bu sorumsuz kararını gözden geçirmesi" uyarısı yaptı.

Başkan George W. Bush, Texas'taki çiftliğinden yayınladığı açıklamada, "ABD, Rusya Devlet Başkanı'nın Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgelerini bağımsız devletler gibi tanıma kararını kınamaktadır" dedi.

Öte yandan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Güney Osetya'da Gürcülerin yaşadığı Akhalgori kentinde Rus birliklerini "bu gece etnik temizlik yapmaya hazırlanmakla" suçlayarak, "Bu kabul edilmez" dedi. Rusya ile gerginlik ve Gürcistan konusunda yeni bir soğuk savaş endişeleriyle ilgili bir soruya, "Bir savaştan korkuyoruz ve istemiyoruz" yanıtı veren Kouchner, "Eğer bir soğuk savaşsa önemli değil, ama sıcak olursa istemiyoruz" diye sözlerini sürdürdü.

Türkiye gelişmelerden endişeli

Türkiye'nin, Gürcistan’ın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne önem verdiği ve bölgeyle ilgili son gelişmelerden büyük endişe duyduğu bildirildi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin "mevcut sorunun barışçı yollarla çözümlenmesinden yana" olduğu da belirtildi.

Almanya karardan üzüntülü

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Süddeutsche Zeitung" gazetesinin yarınki nüshasında yayımlanacak röportajında, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in aldığı karardan büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Steinmeier, "Bu adım egemen bir komşu ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmektedir. Bu bizim için kabul edilemez bir durum. Abhazya ve Güney Osetya'daki krizlerin çözümü böylece daha da zor bir hal almıştır" dedi.

Alman meclisinin Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz de Rusya'nın çok büyük bir stratejik hata yaptığını belirterek, Medvedev'in aldığı kararla Çeçenistan'ın bağımsızlık yolunun da açılmış olduğunu ifade etti.

Fransa şiddetle kınadı

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Rusya'nın Gürcistan'dan ayrılmak isteyen Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasını "şiddetle" kınadıklarını açıkladı. Kouchner, Fransa'nın Afganistan stratejisiyle ilgili olarak Meclisteki bir komisyonda yapılan görüşmeler sırasında konuyla ilgili bir soru üzerine, "Bu kararı şiddetle kınıyoruz" dedi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, bağımsızlıklarının tanınması için Rusya'ya başvuruda bulunan Güney Osetya ve Abhazya'nın bu talebini kabul ettiklerini açıklamıştı.

Medvedev'den mektup

Bu arada, İtalyan resmi haber ajansı Ansa, hükümet çevrelerine dayanarak, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, Moskova'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıma kararıyla ilgili aralarında ABD Başkanı George W. Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bulunduğu Batılı liderlere, birer açıklama mektubu gönderdiğini duyurdu. Mektubun içeriği hakkında bilgi verilmedi.

AB ve Avrupa Konseyi kararı kınadı

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasını sert biçimde kınadı. AB Dönem Başkanı Fransa'dan yapılan açıklamada, Gürcistan'ın, BM Sözleşmesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği konferansının nihai akdi ve BM Güvenlik Konseyi'nin birçok kararıyla tanınan bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı çıkan bu kararın AB tarafından sert bir şekilde kınandığı belirtildi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis de, Konsey üyesi bir ülkenin "toprak bütünlüğünü ihlal eden" Moskova'nın bu "tek yanlı" kararını kınadığını açıkladı.

NATO: Tanıma, BM kararlarının ihlali

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı bağımsız ülke olarak tanıması, Rusya'nın başta BM Güvenlik Konseyi kararlarındaki imzalarının ihlalidir" dedi. De Hoop Scheffer, "NATO Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının tam destekleyicisidir. Rusya'nın bu kararı BM Güvenlik Konseyi'nde alınmış kararların ihlalidir" açıklamasında bulundu. Genel Sekreter, "Rusya'nın son haftalardaki icraatı Kafkasya'da barışa, istikrara olan teminatını tamamen kuşkulara sevk etmektedir" ifadesini kullandı.