Mossad'ın patronu, görevi bırakıyor

İsrail gizli servisinin başkanı, 8 yıldır sürdürdüğü görevinin süresinin uzatılmasını istemiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TEL AVİV - İsrail istihbaratı Mossad'ın Başkanı Meir Dagan'ın, yaklaşık 8 yıldır sürdürdüğü görevini bırakacağı bildirildi.

Mossad kaynakları ve İsrailli medya yorumcuları, Dagan'ın üç ay kadar sonra bitecek olan görev süresinin uzatılması talebinin kabul edilmediğini duyurdular.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun basın sözcüsü Nir Hefetz ise, Netanyahu'nun geçen yıl Dagan'ın görev süresinin bir yıl uzatılmasına karar verdiğini, bu konuyla ilgili yeni bir karar alınmadığını söyledi.

Meir Dagan (65), İsrail dış istihbarat örgütünün başına 2002 yılında dönemin Başbakanı Ariel Şaron tarafından atanmıştı. Dagan'ın görevi, Ehud Olmert döneminde iki kez, Netanyahu'nun başbakan olarak görevi devraldığı 2009 yılı başında da bir yıllığına uzatılmıştı.

Uygun isim aranıyor

İsrail başbakanlığı önünde Mossad'a atanacak isim konusundaki en büyük açmazın, şimdiye kadar bu işe uygun bir isim bulunamaması olduğu belirtiliyor. Dagan'ın örgüt içinde kendisinin yerine geçecek birini yetiştirmediği, aksine 8 yıllık görevi sırasında atadığı yardımcılarından üçünü görevi bırakmaya zorladığı, bu kişilerin de örgütten ayrılma yolunu seçtikleri kaydediliyor.

Yine de aday isimler arasında, daha önce Dagan'ın terör konusunda danışmanlığını yapan İsrail İç İstihbaratı Şin Bet'in (Şabak) Başkanı Yuval Diskin'in adı geçiyor. Şin Bet'teki görevi önümüzdeki yıl dolacak Diskin'in, Mossad başkanlığına pek hevesli olmadığı söyleniyor. Dagan'ın yerine adı geçenlerden bir diğer isim de İsrail askeri istihbaratının başkanı Amos Yadlin. Yadlin'in de bu görevdeki 5 yıllık süresini kasım ayında dolduracağına işaret ediliyor. Aday isimler arasında, Netanyahu'ya yakın isimlerden, kaçırılan asker Gilad Şalit ile ilgili görüşmeler için arabuluculuk rolünü üstlenen Hagay Hadas ve İsrail ordusu içindeki bazı generaller de var.

Sahte pasaport skandalı yıprattı

Öte yandan İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Dubai Emniyeti Müdürü Dahi Halfan Tamim, Dagan'ın görevinden ayrılmaya zorlandığını, "İsraillilerin kaybedenleri aralarında barındırmak istemediğini" öne sürdü.

Tamim üst düzey Hamas liderlerinden Mahmud El Mebhuh'un öldürülmesinde, özellikle kullanılan sahte pasaportlardan dolayı Mossad'ın içine düştüğünü ileri sürdüğü zafiyete atıfta bulunarak, "Dagan, Dubai polisince (cinayetin arkasında) istihbarat servisinin olduğu ortaya çıkarıldıktan sonra hemen istifasını sunmalıydı" diye konuştu.

Dubai Emniyeti Müdürü Tamim ayrıca, Dubai polisinin El Mebhuh cinayetiyle ilgili olarak Dagan için uluslararası yakalama emri çıkarılmasını isteyebileceğini ifade etti.

İsrail, El Mebbhuh'un öldürülmesinde Mossad'ın rolü olduğu iddialarını kabul etmemiş, bu konuda kanıt bulunmadığını öne sürmüştü.

Ocak ayında Mossad ajanlarının Dubai'de bir Hamas liderine suikast düzenledikleri, ve suikasy için ülkeye girişte sahte İngiliz, İrlanda, Almanya ve Fransa pasaportları kullandıkları ortaya çıkmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir