MS hastası kadın "yaşamaya mahkum edildi"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İrlanda'da tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktan muzdarip Marie Fleming, ötanazi mücadelesinde son şansını kaybetti.

BBC'nin haberine göre İrlanda Temyiz Mahkemesi, Multiple Skleroz (MS) hastası Fleming'in, eşinin yardımıyla yaşamına son verme isteğini geri çevirdi.
Fleming'in davasını "son derece trajik" olarak niteleyen yargıç Susan Denham, İrlanda Anayasası'nın yaşam hakkını garanti altına aldığını ve intihara yardım etmeye izin veren bir yasa bulunmadığını karara gerekçe gösterdi.
Avrupa'da intihar oranının en yüksek olduğu ülkelerden İrlanda'da bu eylem, 1993'ten bu yana suç sayılıyor. Başkasının yaşamına son vermesine yardım etmek ise 14 yıl hapisle cezalandırıyor.
MS nedeniyle kendi hayatını sonlandıramayan Fleming, eşinin ölmesine yardım etmesi ve suçlanmaması için mahkemeye başvurmuştu.
Ocak ayında Yüksek Mahkeme'deki davasını kaybeden Fleming, kararı temyiz etmişti.
County Wicklow'da öğretim görevlisi olarak çalışırken 1986 yılında MS teşhisi konulan Fleming'e o günden bu yana eşi ve iki çocuğunun babası Tom Curran bakıyor.
MS'in son evresinde olan 59 yaşındaki Fleming, sadece başını hareket ettirebiliyor, yutkunamıyor ve sürekli acı çekiyor.
Ötanazi yasağının ölümcül hastalıklardan muzdarip, acı içindeki insanlara karşı ayrımcılık olduğunu ileri süren Fleming'in avukatları, müvekkillerine acılarına son verme olanağının tanınması talebinde bulunmuştu.