Müslüman Kardeşler adayını açıkladı

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için Müslüman Kardeşler örgütü adayını açıkladı. Hayrat Şatır, örgütün mali ve ekonomik işlerini yürütüyordu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da Müslüman Kardeşler, cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, örgütlerinin cumhurbaşkanı adayının Hayrat Şatır olduğunu söyledi. Müslüman Kardeşler örgütünün genel merkezinde düzenlenen toplantının ardından bugün akşam saatlerinde televizyondan yaptığı açıklamayla Şatır'ın örgütün cumhurbaşkanı adayı olduğunu ilan eden Bedii, tarihin kendilerine yüklediği sorumluluklarının farkında olduklarını belirtti. Bedii konuşmasında, Şatır'ın Rehberlik Konseyi'ne hitaben yazdığı mektubu da okudu.

Hayrat Şatır kimdir?

Müslüman Kardeşler örgütünün Rehberi Muhammed Bedii'nin yardımcısı Şatır, örgütün mali ve ekonomik işlerinden sorumlu. Mısır kamuoyu tarafından Müslüman Kardeşler örgütünün beyni olarak bilinen 62 yaşındaki Şatır, Mısır'ın devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek döneminde uzun süre hapis yattı. Müslüman Kardeşler'in son dönemdeki politikalarına yön veren isim olarak tanınan Şatır'ın daha önce adaylığı gündeme geldiğinde, hukuki engel bulunduğu gerekçesiyle aday olamayacağı konusu Mısır'da kamuoyunun gündemini epeyce meşgul etmişti.

Müslüman Kardeşler'in Şatır'ı aday olarak açıklamasının ardından Mısır'da iki ayrı görüş tartışılmaya başladı. Birinci görüşe göre Müslüman Kardeşler'in Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını deklare etmesine rağmen aradan geçen süreçte cumhurbaşkanı adayı çıkartması Müslüman Kardeşler'i seçimlerde başarısız kılacak. İkinci görüş ise son 3 haftadan beri Müslüman Kardeşler ile askeri yönetim arasındaki gerginlikten kaynaklanan siyasi olayların örgütü cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya zorladığı biçiminde.

500'den fazla aday adayı var

Müslüman Kardeşler kurulduğundan beri tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı adayı çıkarıyor. Örgütün istememesine rağmen aday olan Müslüman Kardeşler eski gençlik yöneticilerinden Abdülmünim Ebu'l Fütuh ve İslami eserleriyle tanınan Selim El Avva diğer iki İslami kesim adayı olarak ön plana çıkıyor. Selefi aday Harun Ebu Salah İsmail de güçlü adaylar arasında gösteriliyor.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimi için 500'ün üzerinde aday başvuru formu aldı. Yasalara göre cumhurbaşkanı adayı olmak için parlamentodan 30 milletvekilinin veya 10 ayrı seçim bölgesinden 30 bin seçmenin imzası gerekiyor. Aday başvurusu yapanlardan büyük bir çoğunluğunun kanunun öngördüğü milletvekili veya seçmen desteğini alamayacağı bildiriliyor. Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer güçlü adayları ise Arap Birliği'nin eski Genel Sekreteri Amr Musa, Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmed Şefik, Kareme Partisi'nin lideri Hamdin Sabbahi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir