Müslüman Kardeşler masaya oturmuyor

Mısır'da hükümetin görüşme talepleri kabul görmüyor. Muhalefet'in tek isteği Mübarek'in gitmesi. İran'a göre bölgede olanlar 'İslami Rönesans'...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE/TAHRAN/WASHINGTON - Mısır'ın en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, hükümetle görüşmeye davet edildi ancak örgüt daveti kabul etmedi. Müslüman Kardeşler, 'cumhurbaşkanlığına aday olmaya hevesli olmadıklarını' duyurdular. ABD, çözüm için müzakerelerin bir an önce başlaması yönünde bastırırken, İran Dışişleri Bakanlığı bölgede meydana gelen olayları 'İslam dünyasının Rönesansı' olarak niteledi.

Dün akşam saatlerinde, Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, tüm taraflarla diyalog arayışının bir parçası olarak Müslüman Kardeşler'in yeni hükümetle görüşmeye davet edildiğini söyledi. Müslüman Kardeşler sözcüsü ise internet sayfasından, rejimle diyaloğu reddettiklerini açıkladı.

Hükümetle örgüt 'flört' halinde

El Cezire televizyonunun bu sabah verdiği habere göre, Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, 'Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Cumhurbaşkanlığına aday olmaya veya bir koalisyon hükümetinde görevlendirilmeye hevesli değiliz" dedi ve hükümetin örgütle "flört ettiğini" ifade etti.

El Beltagi, siyasi reformları görüşmeye davet eden hükümet temsilcilerinin, yasaklı örgütün parti olarak tanınacağı işaretini verdiğini söyledi. 

Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilere katılıyor ancak gösterilerin organize edilmesinde herhangi bir rolleri olmadığını savunuyor.

Yürüyüşler engellenmeyecek

Öte yandan Mısır Başbakanı Ahmet Şefik'in İçişleri Bakanına yarınki barışçıl gösterilerin engellenmemesini söylediği bildirildi. Devlet televizyonu, Şefik'in yarın düzenlenmesi öngörülen büyük gösteride barışçıl gösteri yürüyüşlerinin engellenmemesini isteğini duyurdu. 

ABD bastırıyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'da iktidarla muhalefet arasında derhal ve ciddi görüşmelerin başlatılması çağrısı yaptı. Clinton, "Mısır'da barışçıl ve düzenli dönüşüm için, ülke muhalefetinin, sivil toplumunun ve politik gruplarının en geniş ve temsil açısından en yeterli yetkilileriyle hükümet arasında acilen ve ciddi müzakereler yapılması konusunda uyarıyorum" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, gazetecilere ve protestoculara yapılan saldırıları şiddetle kınadığını kaydetti.

İran'a göre Rönesans

İran Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da hükümet karşıtı protestoların, "Ortadoğu'da İslami Rönesansın işareti" olduğunu belirtti.

Bakanlığın bugünkü açıklamasında, bu ayaklanma ve protestoların, "gerçekten bağımsız bir Ortadoğu'nun ortaya çıkmasına yol açabileceği" ifade edildi. Açıklamada, "İran, Mısır halkının haklı taleplerini destekler ve bunların karşılanması gerektiğini vurgular" denildi. 

ABD ve İsrail'in, Mısır halkının adalet arayan hareketini, karşı devrimci göstericileri kullanarak "yolundan çıkarmaya çalıştığı" iddia edilen açıklamada, diğer ülkelerin ABD ve İsrail'i bu nedenle kınamaları gerektiği savunuldu.

Açıklamada, "İran, Mısır halkının hareketine karşı herhangi bir karşı hareketin, dünyadaki bütün Müslümanların öfke ve nefretine yol açacağı konusunda uyarır" ifadeleri kullanıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir