Musul'dan büyük kaçış

Terör örgütü IŞİD'in, Musul'un Hamdaniye ilçesine saldırması nedeniyle arasında Hristiyan, Şahbek (Şebek) ve Yezidilerin de olduğu binlerce aile bölgeyi terkederek Erbil'e kaçıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUSUL - Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Musul'un Hamdaniye ilçesine saldırması nedeniyle arasında Hristiyan, Şahbek (Şebek) ve Yezidilerin de olduğu binlerce ailenin bölgeyi terkederek Erbil'e kaçtığı bildirildi. 

Edinilen bilgilere göre IŞİD militanları, Peşmerge kontrolündeki Hamdaniye ilçesini akşama doğru top ateşine tuttu. İlk belirlemelere göre ölü ve yaralılar var. 

Çatışmalar arasında kalan bölge halkı, çareyi kaçmakta buldu. Arasında Hristiyan, Yezidi ve Şahbeklerin de olduğu binlerce aile, Erbil'e sığındı. 

Kaçış nedeniyle Erbil-Musul yolu üzerinde büyük bir araç yoğunluğu oluştu. Erbil'e 50 kilometre uzakta olan Hazer güvenlik noktasında da binlerce araçtan oluşan kuyruklar dikkati çekti. Peşmerge, gelenlerin Erbil'e geçişi için 2 olan kontrol kapısı sayısını 4'e çıkardı. Uzun yolculuk nedeniyle yorgun düşen bazı aileler, araçlarını park ederek, çevre yollarda oturmaya başladı. Bu arada aracı olmayan ailelerin, yürüyerek bölgeden kaçmaya çalıştıkları öğrenildi.  

4 kızı ve eşiyle Hamdaniye'nin Karakuş nahiyesinden kaçan Yuhanna Gorgis, IŞİD'in saldırısında çok sayıda insanın hayatını kaybettiği söyledi. 5-6 saat süren bir yolculuktan sonra bölgeden uzaklaştıklarını belirten Gorgis, "Çok uzun bir araç kuyruğu var. Eğer önümüz açılırsa ve Peşmerge izin verirse Erbil'deki akrabalarımızın yanına geçeceğiz" dedi.