NATO için tehdit oluşturan tek bir ülke değil

Stavridis, ABD'nin füze savunma sistemiyle NATO'nun sisteminin birbiriyle nasıl entegre olacağı gibi konularda henüz somut kararlar alınmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, NATO'ya tehdit oluşturmada tek bir ülke tanımı yapmaya çalışmaktansa, '30'dan fazla ülke' değerlendirmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Stavridis, NATO füze savunma sisteminin komuta ve kontrolü, radarların nerelere yerleştirileceği, ABD'nin füze savunma sistemiyle NATO'nun sisteminin birbiriyle nasıl entegre olacağı gibi konularda henüz somut kararlar alınmadığına işaret ederek, "Tüm bu konular konuşulup, nihayetinde teklifler sunulacak ve ortak uzlaşı yoluyla karara bağlanacak" dedi.

Stavridis, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, "30'dan fazla ülkenin NATO'ya tehdit olarak görüldüğü sıklıkla söylense de, daha önceleri hep İran'ın adı öne çıkarılmıştı. Tehdit olarak görülen ülkeler hangileri?" şeklindeki sorusu üzerine, "NATO'ya tehdit oluşturmada tek bir ülke tanımı yapmaya çalışmaktansa, '30'dan fazla ülke' değerlendirmesinin doğru olduğunu düşünüyorum, çünkü dünya değişiyor" diye konuştu.

ABD'nin "aşamalı uyarlanabilir yaklaşım" adı verilen füze savunma sistemiyle, onun entegre olacağı NATO füze savunma sisteminin yapılarının birbiriyle paralel olacağını ifade eden Stavridis, şunları kaydetti:

"(ABD sisteminde) Başkan'dan başlayıp, Savunma Bakanına, muharip komutan olarak bana, Almanya'da bulunan hava savunma merkezindeki astlarıma ve oradan da gemilere uzanan bir idareyle işleyecek bir komuta ve kontrol omurgasına sahip olacağız. Zaman içinde NATO sistemiyle nasıl entegre olacağımıza karar verirken, bu yapının NATO parçasını devreye sokacağız ve bu, ABD'ninkiyle kabaca paralel olacak. 28 üye ülkeden NATO Genel Sekreteri'ne, bana ve NATO'daki paralel komuta zinciri yoluyla aşağılara uzanacak şekilde yönetilen bir yapısı bulunacak."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir