NATO, kapanacak üsleri belirleyecek

NATO savunma bakanları Libya ve komuta reformuyla toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO savunma bakanları, Libya ve Afganistan operasyonlarını konuşmak ve komuta reformu çerçevesinde kapanacak üsleri belirlemek için toplandı.

Türkiye'yi NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haydar Berk'in temsil ettiği 2 gün sürecek toplantıda, NATO'nun Libya'nın geleceğinde oynayacağı rol tartışmaya açılacak.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, hafta başında düzenlediği basın toplantısında, savunma bakanlarından Libya lideri Muammer "Kaddafi'nin gidişi sonrasına nasıl hazırlanılacağını tartışmaya başlamalarını" istemişti.

Kaddafi'nin ayrılmasının ardından Libya'da yaşanacak geçiş sürecinde BM, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği'nin öncü rol oynamasını talep eden Rasmussen, NATO'nun Libya ordusunun eğitiminde rol oynamaya hazır olduğunu bildirmişti.

Rasmussen, toplantıda NATO üyeleri ve ortaklarından Libya operasyonuna katkılarını artırmaları için baskı yapacak. ABD başta olmak üzere operasyona önemli katkı yapan ülkelerin buradaki kuvvetlerini başka alanlara kaydırma talebini dikkate alan Rasmussen, daha fazla ülkeden operasyona katılmaları ya da mevcut katkılarının daha esnek kullanımına izni vermeleri talebinde bulunacak.

NATO'nun Libya'daki "Birleşik Koruyucu" operasyonuna 28 NATO üyesinden 17'si katkıda bulunurken ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Belçika, Danimarka, Norveç ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere sadece 9 ülke uçaklarının hava saldırılarına katılmasına izin veriyor.

NATO savunma bakanları radikal kararlar alacak

NATO savunma bakanları, ittifakın uzunca bir süredir hazırlığını yaptığı komuta reformu konusunda radikal kararlar almaya çalışacak.

19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde, askeri komuta yapılarındaki personel sayısını 13 binden 9 binin altına indirme konusunda uzlaşan NATO liderleri, kapanacak üslerle ilgili kararın savunma bakanlarınca alınmasını istemişti.

Bu kapsamda NATO'nun üye ülkelere sunduğu taslakta, Türkiye'deki tek NATO üssü olan İzmir Müttefik Hava Unsur Komutanlığı'nın, kara unsur komutanlığına dönüştürülmesi öneriliyor.

NATO'da kararlar oybirliğiyle alındığından, yeni yapılanmada mevcut NATO üslerini kaybedecek olan İspanya ve Portekiz'in onayı gerekiyor. Diplomatik kaynaklar, NATO savunma bakanları toplantısında geçiş hükümetiyle temsil edilen Portekiz'in böyle önemli bir kararı yeni hükümete bırakmak isteyebileceğine dikkat çekiyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir