Nato, Libya'yı işgal edecek!

Fidel Castro, Libya'nın petrol zenginliğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Küba devriminin lideri ve eski devlet başkanı Fidel Castro, NATO'nun planının Libya'yı işgal etmek olduğunu öne sürdü.

Küba haber ajansı Prensa Latina'da yayımlanan ve Libya'daki durumu değerlendiren yazısında Castro, Libya'nın yaşadığı kaosun arkasında yatan sebebin "uluslararası büyük Amerikan şirketlerinin elinde olan, başlıca zenginlik kaynağı haline dönüşen ve mevcut durumda medeniyetlerin gelişimine yön çizen: petrolün" olduğunu ifade etti. Castro, "ABD'nin, Libya'da tam barış için endişe duymadığı benim için apaçık ortadadır ve ABD, NATO'nun bu zengin ülkeyi işgal etmesi emrini vermekte tereddüt etmeyecektir, bu bir zaman veya gün meselesidir" görüşünü savundu.

Kaddafi ülkesini terketmez

Castro, "Ben, Libya liderinin (Kaddafi) ülkesini terk edeceğini düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 1951 Aralık ayında, Libya'nın bağımsızlığını ilan eden ilk Afrika ülkesi olduğunu belirten Castro, "Libya, topraklarının yüzde 95'i tamamen çöl olan bir ülke. Teknoloji, bu topraklarda önemli miktarda çok kaliteli petrol yataklarının ortaya çıkarılmasını ve bol miktarda doğalgaz yatakları bulunmasını sağladı. Libya, bağımsızlığını ilan ettiğinde nüfusu 1 milyon idi. Şimdi ise 6 milyondan fazla" diye yazdı.

O da sessizliğini bozdu

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, daha önce "yakın dostu" olarak nitelendirdiği Muammer Kaddafi'nin ülkesi Libya'daki gelişmeler karşısında sonunda sessizliğini bozdu.

Savaş uçaklarının Libya'nın başkenti Trablus'u hedef gözetmeksizin bombaladığına ilişkin haberlerin ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Silvio Berlusconi'nin "Libya'daki gelişmeleri büyük bir dikkat ve endişeyle takip ettiği" belirtildi. Başbakan Berlusconi'nin sivil halka uygulanan kabul edilemez şiddet karşısında endişe içinde olduğu ifade edilen açıklamada,

"Avrupa Birliği ve uluslararası topluluğun, Libya'daki krizin sonuçları öngörülmesi zor bir iç savaşa dönüşmesini engellemek için her türlü çabayı göstermesi ve Libya vatandaşlarının güvenliği ile ülke ve bölgenin bütünlüğü ve istikrarının korunmasını sağlayacak barışçıl bir çözümü desteklemesi gerektiği" kaydedildi.

Uluslararası soruşturma çağrısında bulundu

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. Pillay,  Libya'da gösteri düzenleyen halka yönelik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini belirtti.

Libya'da insan hakları ihlallerinin derhal durdurulması çağrısında bulunan BM temsilcisi, sivillere yönelik savaş uçakları, makineli tüfekler ve keskin nişancılarla saldırı haberlerini kınadı.

İran'dan Libya'ya destek

İran, Libya'daki halk hareketinin kanlı bir biçimde bastırılmasını kınayarak, uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Libya'daki Kaddafi rejiminin, halk hareketine karşı şiddet uygulamasının endişe verici olduğunu belirterek "Uluslararası tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan derhal harekete geçmesi ve şiddetin durdurulması için etkili adımlar atması bekleniyor" ifadesini kullandı. "İran, Libya halkının haklı taleplerini destekliyor" diyen Mihmanperest, bu ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi.

Suçlular cezalandırılmalı

Çin yönetiminin, Libya'da bir an önce istikrar sağlanmasını ve normale dönülmesini umduğu bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü, Libya'daki olaylarda bazı Çin vatandaşlarının yaralandığını ve Çinlilere ait iş yerlerinin zarar gördüğünü belirterek, "bu ülkedeki Çin vatandaşlarının, kuruluşlarının ve varlıklarının güvenliğini sağlamak için her türlü çabayı harcayacaklarını" söyledi. Ma,  Libya tarafından olayların araştırılmasını ve suçluların cezalandırılmasını beklediklerini de ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir