NATO Rusya'nın tamamen çekilmesini istiyor

Rasmussen, "Rusya'nın tüm askerlerini Ukrayna sınırından çekmesini talep ediyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'nın son 5 yılda savunma harcamalarını yüzde 50 artırırken, NATO'nun yüzde 20 kıstığını belirterek, savunma yatırımlarıyla bu durumu tersine çevirmeleri gerektiğini söyledi.

Eylülde Galler'de yapılacak zirvede görevi bırakacak olan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, resmi ziyarette bulunmak üzere Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a geldi. 

Veliaht Prens Frederik ve ardından Başbakan Helle Thorning-Schmidt ile basına kapalı görüşme yapan Rasmussen, daha önce görüşeceği duyurulan Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard'ın Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısına katılması nedeniyle Savunma Bakanı Nicolai Wammen ile görüştü. 

Ukrayna'daki gelişmeler ve 4-5 Eylül'de Galler'de yapılacak NATO Zirvesi konusunda görüştükleri açıklanan ikili, daha sonra Dışişleri Bakanlığı binası önünde basına açıklama yaparak soruları yanıtladı.

Rasmussen, burada yaptığı açıklamada, Danimarka'nın NATO'da çok uluslu işbirliği, modern askeri kapasite geliştirme veyahut Afganistan, Kosova, Libya, korsanlarla mücadele ve ortak savunmayı güçlendirme yoluyla daima katılıma hazır seçkin bir müttefik olduğunu belirterek, Wammen'a teşekkür etti.

Nicolai Wammen ile Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yasa dışı operasyonlarını konuştuklarını belirten Rasmussen, Rusya'nın son olarak dün gece Ukrayna'nın doğusuna yönelik silah ve muhtemelen personel sevkiyatı söz konusu olduğunu kaydetti. 

"Rusya'nın tüm askerlerini Ukrayna sınırından çekmesini talep ediyoruz. Ayrılıkçılara olan silah, para ve personel desteğini durdurmasını ve Kiev hükümetiyle yapıcı diyaloğa girmesini istiyoruz" diyen Rasmussen, soğuk savaş döneminden bu yana Rusya'yı yapıcı bir partner olarak gördüklerini ancak Rusya'nın buna tersten baktığını ve NATO'yu karşı güç olarak gördüğünü söyledi.

Rasmussen, gelişen son duruma karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini, bu nedenle NATO toplantısında askeri bir muhtemel durum planı oluşturarak müttefikleri korumaya yönelik daha çabuk hareket edebilmek için kapasite artırıcı kararlar alacakların bildirdi. Bunun daha çok harcama anlamına geldiğini ve savunma yatırımlarının artırılmasına vurgu yapan Rasmussen, "Savunmaya daha çok yatırım yapma konusunda birbirimize daha fazlasını vaat etmeliyiz. Rusya son 5 yılda savunma harcamalarını yüzde 50 artırırken NATO yüzde 20 kısmış, bu kabul edilemez bir durum. Bu durumu tersine çevirmeliyiz ve NATO ülkeleri basamak basamak savunma harcamalarını arttırmalı. Yükü sadece ABD'ye yüklemek doğru değil, harcamaların üçte ikisini ABD yapıyor" şeklinde konuştu.

IŞİD tehdidi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen,  IŞİD konusunda NATO'dan herhangi bir talep olmadığını ancak tekil olarak bazıNATO ülkelerinden talepler olduğunu bildirdi.

Uluslararası toplumun Irak'taki insanlık krizi nedeniyle yardım etmek zorunda olduğunu belirten Rasmussen, "IŞİD bölgesel ve küresel olarak tehdit oluşturabilir. Bu yüzden IŞİD'i durdurmak ortak çıkarımızadır" dedi.

Rasmussen, bir soru üzerine, müttefik ülke olarak Türkiye'nin NATO'dan bir talebinin olmadığını belirterek "Türkiye, Irak'taki konuyu yakından takip ediyor. Şimdilik NATO'nun müdahil olmasını gerektiren bir durum yok ancak bir müttefikin güvenliğinin tehdit altında olması durumunda tabii ki müdahil olur" ifadesini kullandı.

Danimarka Savunma Bakanı Wammen

Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen ise eylüldeki zirvede görev süresi sona erecek Rasmussen ile görev süresindeki güzel çalışmaları nedeniyle Danimarka olarak gurur duyduklarını ve kendisine teşekkür ettiklerini söyledi.

Yaşanan gelişmelerin, Genel Sekreter Rasmussen'in son güne kadar çok yoğun bir iş günü geçireceğini gösterdiğini ifade eden Wammen, "Bugün gelecekteki NATO toplantısını konuştuk ve Danimarka olarak NATO'da aktif bir rol alacağımızı kendisine ilettim" dedi. 

Danimarka'nın NATO'daki en aktif üyelerden birisi olduğunu ve her zaman asker ile askeri teçhizat göndermeye hazır olduklarını vurgulayan Wammen, Afganistan ve Libya'da bulunduklarını, Suriye'den kimyasal maddelerin çıkartılmasıyla Somali'de korsanlara karşı aktif roller aldıklarını hatırlattı.

ABD ve diğer müttefiklerle birlikte Irak'a insani yardım konusunda diyalog halinde olduklarını da belirten Wammen, "Gelecek NATO toplantısında çok önemli kararlar alacağımızı düşünüyorum. Danimarka olarak diğer NATO müttefiklerimizle ileriye dönük işbirliği ortamı yakalayacağız. Müttefiklerimizle gündemimi, hepimizin ümidi olan daha barışçıl bir dünyayı sağlamayı oluşturmak olacak" diye konuştu.

NATO'nun tavrı protesto edildi 

Öte yandan görüşmenin yapıldığı Dışişleri Bakanlığı yakınında, Schiller Enstitüsü adına eylem yapan bir grup, Rasmussen'in ziyaretini ve NATO'nun Rusya konusundaki tavrını protesto etti.

Grup adına konuşan Feride Istogv Gillesberg, Batılı ülkelerin ekonomisinin çöküş sinyalleri verdiği bir dönemde yeni bir cephe yaratılarak çıkış arandığını öne sürdü. Gillesberg, "Ortadoğu'da büyük sorunlar yaşanırken 'Rusya'nın Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerini işgal edeceğini' söyleyerek batılıları korkutuyorlar" dedi. 

Grup "Rasmussen'in Rusya ile nükleer kriz için yeni yalanlarına hayır" başlığıyla broşürler dağıttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir