NATO Zirvesi başladı

Ukrayna'daki kriz ve IŞİD tehdidinin gündemde olduğu Zirve'ye, 60 lider ve BM, AB, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEWPORT - Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in Newport şehrinde başladı. 

Yoğun güvenlik önlemleri altında Celtic Manor tesisinde yapılan ve iki gün sürecek zirvenin gündeminde Ukrayna'daki kriz ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünü oluşturduğu tehdit bulunuyor. Zirveye NATO üyesi ve ortak ülkelerden 60 ülke liderinin yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor.  

Liderler aile fotoğrafında bir araya geldi

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde liderler aile fotoğrafında bir araya geldi. 

ii-001.jpg

Aile fotoğrafına NATO üyesi 28 ülke liderinin yanı sıra Afganistan'da görev alan ISAF güçlerine destekte bulunan 27 ortak ülkenin devlet ya da hükümet başkanları ile AB, BM gibi uluslararası kuruluşların yetkilileri katıldı.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile fotoğrafında devlet başkanlarının bulunduğu ön sıranın sağ başında yer aldı. Erdoğan'ın yanında Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman bulunurken, ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ürdün Kralı Abdullah ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in aralarında bulunduğu liderler de ön sırada aile fotoğrafına katıldı. 

NATO üyesi olmayan Ukrayna'nın Devlet Başkanı da zirvede

Zirvede NATO üyesi olmayan Ukrayna'nın Devlet Başkanı Petro Poroşenko da bulunuyor. Zirveye katılan liderleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmeyle ilgili bilgilendirecek olan Poroşenko ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bugün görüşmesi bekleniyor. 

NATO, Ukrayna krizinden dolayı Rusya'ya karşı tutumunu sertleştirmek konusunda baskı altında. Bu çerçevede zirveden, Ukrayna ve benzeri krizlerde olası tehditlere karşı etkili şekilde karşı koyabilmek için "Öncü Güç" oluşturulması kararının çıkması bekleniyor. Çok hızlı hareket edebilecek bu gücün 48 saat içinde dış tehditle karşı karşıya kalan bir NATO ülkesine konuşlandırılması mümkün olabilecek. 

Obama ile görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Eylül Cuma günü saat 15.15'te ABD Başkanı Obama ile görüşecek. 

Toplantı, Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanı" olarak katıldığı ilk uluslararası zirve olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir