NATO zirvesinden umutlu döndü

NATO'ya üye olma yolunda önemli mesafe alan Bosna Hersek, Chicago'daki katıldığı NATO zirvesinden umutlu döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SARAYBOSNA - Chicago'daki NATO zirvesine katılan Bosna Hersek heyeti, üyelik konusunda umutlu döndü. Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, "Dünya siyasi arenasındaki dostlarımızın desteğiyle ülkenin güvenliği açısından büyük önem taşıyan NATO üyeliğine yaklaştık" dedi.

Zirve için ABD'de bulunan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ve Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç başkent Saraybosna'ya geldi.

Dışişleri Bakanı Lagumciya, ülkesine dönüşte havaalanında yaptığı açıklamada, zirvede üyelik için Bosna Hersek'in Eylem Planı'na dahil edilmesinin beklenmediğini ifade ederek, "Önemli olan ülkenin Eylül ayında NATO Eylem Planı'na dahil edilmesi için yeşil ışık alması oldu" ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'in NATO'ya üye olma yolunda önemli mesafe aldığını, gereken tüm şartların yerine getirilmesi için siyasi uzlaşıların sağlandığını vurgulayan Lagumciya, "Dünya siyasi arenasındaki dostlarımızın desteğiyle ülkenin güvenliği açısından çok büyük önem taşıyan NATO üyeliğine yaklaştık. Bu sürecin 2014'te son bulmasını ve Bosna Hersek'in 2014'te güvenlik bakımından gerekenleri tamamlamış, AB üyeliğine doğru güvenli adımlarla ilerleme sağlamasını bekliyorum" diye konuştu.

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu'nu oluşturan 6 parti liderinin yarınki toplantısına katılacağını belirten Lagumciya, toplantı gündeminde yer alacak ilk maddenin, ülkenin NATO'ya üye olması için Eylem Planı'nın ön şartı olan askeri mülkiyetin Savunma Bakanlığı üzerine kaydedilmesine yönelik detaylar olacağını belirtti.

"Zirvede olumlu sinyaller aldık"

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç de Chicago'da düzenlenen NATO zirvesinin şimdiye kadar yapılan en geniş katılımlı zirve olduğunu, Chicago'ya, NATO'ya üye olma Eylem Planı'na dahil edilmek, NATO'nun önemli güçlerinin liderleriyle görüşmeler yapmak ve böylesi önemli bir toplantıda bulunmak için gittiklerini kaydetti.
Bosna Hersek'in NATO'ya üyelik Eylem Planı'na dahil edilmesine yakın olduğunu ifade eden İzzetbegoviç, Bosna Hersek hükümetinin, gerekli şartların yerine getirilmesi için ön görülen reformlar konusunda uzlaştığını, yapılması gereken bazı teknik işlemlerin gelecek dönemde tamamlanacağından emin olduğunu söyledi.
Parti liderlerinin yarın yapacakları toplantıya da değinen İzzetbegoviç, "Somut neticelere varılması, taşınmaz askeri mülkiyetin Savunma Bakanlığı üzerine kaydedilmesi konusunda teknik işlemlerin tamamlanmasına yönelik karar bekliyorum" dedi.
Bosna Hersek Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç de ülkenin NATO üyeliği için olumlu sinyaller ve uluslararası arenadan önemli destek aldığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir