NATO'dan komuta reformuna onay

NATO'nun yeni komuta reformuyla İzmir Müttefik Hava unsur Komutanlığı, kara unsur komutanlığına dönüştürülürken, Almanya'nın Heidelberg ve İspanya'nın Retamares kentlerindeki iki karargah da İzmir'e bağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO savunma bakanları, Türkiye'deki tek NATO üssü olan İzmir Müttefik Hava Unsur Komutanlığı'nın kara unsur komutanlığına dönüştürecek komuta reformunda anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yaptığı yazılı açıklamada, NATO'yu "daha yağsız ve daha esnek hale getirecek ve gelecekteki tehditlere daha iyi karşı koymasını sağlayacak" reformu onayladığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, İttifak'ın askeri komuta yapılarındaki personel sayısının 13 binden 8 bin 800'e düşürecek karargah reformu kapsamında NATO'nun Almanya'nın Heidelberg ve İspanya'nın Retamares kentlerinde bulunan iki kara komutanlığının birleştirilerek İzmir'e taşınacağı belirtildi.

Bazı üsleri kapatarak ve bazılarını naklederek NATO'nun ana üslerini 11'den 7'ye düşüren reform kapsamında daha önce Almanya'nın Ramstein üssü ile birlikte NATO'nun iki hava unsur komutanlığından biri olan İzmir, tek sabit kara karargahı haline gelecek.

Yeni yapılanmada NATO'nun hava kuvvetlerine Almanya ve deniz kuvvetlerine İngiltere ev sahipliği yapacak. İzmir'deki kara komutanlığıyla birlikte her 3 kuvvet doğrudan Belçika Mons'taki Avrupa Harekat Komutanlığı'na bağlanacak.

İzmir hava üssü mevcut yapılanmada İtalya Napoli'deki Müşterek Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı faaliyet gösteriyor.

NATO karargah reformuyla NATO'nun Napoli ve Hollanda Brunssum'da bulunan müşterek kuvvetler komutanlıkları, İzmir gibi üslerle bağlantıları koparılarak korunacak.

NATO'nun kara unsurlarını kaybeden İspanya'nın Madrid yakınlarındaki Torrejon kara üssü, Almanya'daki hava kuvvetleri komutanlığına bağlı hava operasyonları üssüne çevrilecek.

Karargah reformu kapsamında ayrıca Portekiz'deki Lizbon Müşterek Karargahı kapatılarak deniz üssüne dönüştürülecek.

Füze savunma sisteminde uzlaşı çıkmadı

Öte yandan NATO ve Rusya savunma bakanları, Avrupa'ya kurulması planlanan füze savunma sisteminde iş birliği konusunda uzlaşamadı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, savunma bakanları düzeyindeki NATO-Rusya Konseyi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya'dan "geçmişin hayaletlerini" bir kenara bırakarak füze savunmasında iş birliği yapmasını istedi.

NATO ve Rusya'nın aynı füze saldırısı tehdidi altında bulunduğunu kaydeden Rasmussen, "NATO Rusya'ya tehdit oluşturmuyor. NATO ile müspet işbirliğine girmek Rusya'nın çıkarınadır" dedi.

Rasmussen, "Füze tehdidi gerçek ve bizler gerçek savunmaya ihtiyaç duyuyoruz. Rusya ile füze savunmasında iş birliği istiyoruz. Vizyonumuz hedefi tek olan iki bağımsız sistemdir. İki sistem arasında bilgi paylaşımıyla NATO ve Rusya topraklarının savunması daha etkin olacak" şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Rasmussen, NATO'nun 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde füze savunmasında iş birliği kararı alan ancak yöntemde anlaşamayan iki tarafın 1 yıl içinde uzlaşacağı umudunu dile getirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir