New York Times muhabirlerini Türkiye kurtardı

Davutoğlu, Amerikalı'ların yardım talebine karşılık Libyalı yetkililerle bağlantı kurarak muhabirlerin güvenliğini sağladıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşeceğini açıkladı. Ayrıca Davutoğlu 4 New York Times gazetesi muhabirinin Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi tarafından teslim alındığını belirtti.

Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya ile ilgili olarak uluslararası meşruiyet çerçevesinde adım atılması gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, Türk-Amerikan İş Konseyi üyelerini kabulünden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, başta Libya olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Cameron Erdoğan'ı aradı

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın dün Başbakan Erdoğan'ı aradığını,anlatan Davutoğlu, bugün de Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bir görüşme gerçekleşeceğini bildirdi.

Davutoğlu, Türkiye'nin hem Trablus'ta, hem Bingazi'de dış temsilciliği olduğuna işaret ederek, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerin geçici temsilciliğini de üstlendiklerini anlattı.

New York Times muhabirleri Türk Büyükelçiliği'nde  

ABD tarafından dün kendilerine iletilen bir talep üzerine Libyalı yetkililer ve onların işbirliği sayesinde 4 New York Times gazetesi muhabirinin Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi tarafından teslim alındığını bildiren Davutoğlu, "Şu anda New York Times muhabirleri büyükelçiliğimizde ve birkaç saat içinde de ülkelerine geri gönderilmesi için çalışmaları tamamlıyoruz" dedi.

Bunun bölgede ve Libya'da üstlendikleri rolün küçük bir işareti olduğunu kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Konuşamayan taraflar arasında köprü olmak, konuşamayan, konuşması zor olan taraflar arasında olabilecek sorunları çözmek... Türkiye'nin temel dış politika ilkesidir. Libya'da da bu ilke uygulanmaktadır. Libya'nın geleceğiyle birinci derecede ilgilenen ülkelerin başında gelmekteyiz, ancak Libya'nın geleceği Libyalılara aittir, başka hiç kimseye ait değildir.

Bingazi'deki, Trablus'taki, Derne'deki, Tobruk'taki, Mısrata'daki, Sirte'deki bütün Libyalılara aittir. Biz Türkiye olarak Libya'nın yanında olmaya devam edeceğiz. Libya'ya yönelik yardımların ve dönüşümün barışçıl yönde olmasını teminen atılacak adımların da mutlaka uluslararası hukuk meşruiyeti ve BM sisteminin temel ilkeleri çerçevesinde olması yönündeki ilkeli tutumuzu da sürdüreceğiz."

 Ayrıca  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya için koalisyonun oluşturulması konusunda, uluslararası hukukta var olan prosedüre yeterince uyulduğu kanaatinde olmadıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir