Nobel Barış Ödülü Obama'nın

ABD Başkanı, ödüle, nükleer silah stokunun azaltılması çağrıları ve dünya barışı için çalışması nedeniyle layık görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM - Nobel barış ödülü, ABD Başkanı Barack Obama'ya verildi.

ABD'nin ilk Afrika kökenli başkanı olan Obama'nın, dünyada nükleer silah stokunun azaltılması çağrıları ve dünya barışı için çalışması nedeniyle 10 milyon İsveç Kronu değerindeki bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Ödülün, Obama'ya 10 Aralıkta Oslo'da yapılacak törenle takdim edileceği kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, bu yılki Nobel barış ödülünü kazanmasını alçak gönüllükle karşıladığı kaydedildi.

Taliban: Kınıyoruz

Afganistan'daki Taliban hareketi, ABD Başkanı Barack Obama'ya Nobel barış ödülü verilmesini kınadı.

Talibanların bir sözcüsü, yakında Afganistan'a takviye asker gönderilmesi konusunda karar vermesi beklenen  Obama'ya Nobel barış ödülü verilmesini kınadığını söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise Nobel barış ödülü için doğru kişinin seçildiğini belirtti.

Ahmedinejad: Adalet duygusu uyandırmasını umuyoruz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın danışmanlarından Ali Ekber Civanfekr de Nobel barış ödülü verilmesinin, ABD Başkanı Barack Obama'yı dünyada adaletsizliğe son verme yolunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ahmedinejad'ın danışmanı, "Ödülün Başkan Obama'da dünyaya adaleti getirme yolunu seçme isteği uyandırmasını umuyoruz" dedi.

Kadir: Ümidi artırdı

Dünya Uygur Komitesi lideri Rabia Kadir de ödülün Obama'ya verilmesinin, tüm dünyada insan haklarının savunulduğunu görme ümidini arttıracağını söyledi.

ABD'de sürgünde yaşayan, Uygurların lideri Kadir, "Ödülün Barack Obama'ya verilmesine çok memnun oldum. Şimdi bir şeyler yapmalı. Bu baskı altındaki ulusların savunulduğunu görme beklentilerini artıracak" diye konuştu.

Nelson Mandela Vakfı da ödülün Obama'ya verilmesinin, barış ve yoksulluğun sona erdirilmesi için mücadelesini sürdürme cesareti vereceğini bildirdi.

Vakfın Müdürü Verne Harris, ödülün verilmesinin dünyanın en güçlü ulusunun lideri olarak, Obama'yı barış ve yoksulluğun sona erdirilmesi çabalarını sürdürmesi için cesaretlendireceğine emin olduklarını söyledi.

Obama'nın Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaşayan üvey kardeşi Said Obama da ödülün Başkanın Kenyalı ailesi için onur olduğunu kaydetti.

Said Obama, "Bu ailemiz için bir onur. Aramızdan biri bu ödüle layık görüldüğü için çok mutluyuz. Barack'ı kutluyoruz" diye konuştu.