Nobel'li ekonomist Sims, AB'yi uyardı

Nobel Ekonomi ödülüne layık görülen ABD'li ekonomist Sims, AB'deki krizi çözmek için kolay bir yol olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM/PRINCETON - İsveç Bilimler Akademisinin bu yıl Nobel Ekonomi Ödülüne layık gördüğü ABD'li ekonomist Christopher Sims, "Euro Bölgesi'nin çökmenin önüne geçmek için mali birlik yaratması gerektiğini" söyledi.

Profesör olarak görev yaptığı Princeton Üniversitesi'ndeki basın toplantısında konuşan Sims, "Euro yaşamaya devam edecekse Euro Bölgesi mali külfetin paylaşımını sağlayacak çözüm üretmeli" dedi.

Sims, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Euro Bölgesi ülkelerinin "merkezi mali desteğine" ihtiyacı olabileceğini ifade etti.

Euro Bölgesi hükümetleri bölgenin borç krizinin zayıf ekonomilere sahip Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'dan İtalya dahil bölgenin büyük ekonomilerine yayılmasını önlemek için çözüm üretmeye çalışıyor.

Konuşmasında küresel ekonominin bugün karşı karşıya olduğu sorunlara da değinen Sims, çalışmasında mevcut finansal karmaşanın çözümüne yardımcı olabilecek kolay bir yol bulunmadığını belirterek, "Basit bir cevabım yok, ancak benim kullandığım ve Thomas Sargent'in geliştirdiği yöntemler bu karmaşadan çıkmanın yollarını bulmanın temelini oluşturuyor" diye konuştu.

Nobel Ekonomi Ödülünü bu yıl Sims ile paylaşan ABD'li ekonomist Thomas Sargent de küresel ekonomik kriz için basit çözüm bulunmadığını belirterek, "Dünyayı mahvetmeden önce modellerimizdeki deneyimlerimizi uygulamaya çalışmalıyız" dedi.

ABD ekonomisi

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Sargent ve Sims, ABD'nin ekonomik sorunlarını çözmede "sihirli bir değneğe" sahip olmadığını da söylediler.

Sargent, sorunun ABD'nin mali görünümünün sürdürülebilirliği olup olmadığı değil, hükümetin hangi taahhütlerini yerine getiremeyeceği olduğunu ifade etti.

ABD hükümetinin, emekliler için sağlık programları ve emekli maaşları ya da vergiye ilişkin verdiği sözlerin basitçe yerine getirilmeyeceğini belirten Sargent, "Bu inanılmaz sözlerden hangisinin ilk olarak çiğneneceği açık değil" diye konuştu.

İsveç Bilimler Akademisi bu yıl Nobel Ekonomi Ödülüne Thomas Sargent ve Christopher Sims'i, "makroekonomide sebep ve sonuç üzerindeki deneysel araştırmalarından" ve onların çalışmalarının "modern makroekonomik analizlerin temelini oluşturmasından" ötürü layık görmüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir